Krisztus áldása maradjon e házon!

2024.01.18. 11:30

Hévízen is a Jóisten segítségét kérik a mindennapokban

Hévízen és térségében idén is sokan kérték a házáldást, hogy otthonukat, életüket a Jóisten gondviselésére bízzák.

Péter B. Árpád

A hit mindenen átsegít. Berki Margit hévízi otthonát Kiss László esperes-plébános áldotta meg

Fotó: Péter B. Árpád

Kiss László esperes-plébános emlékeztetett: az egyház ősidőktől fogva szentel házakat, tárgyakat, élelmiszereket.

– Minden időben kérték az egyház áldását, hogy egyrészt a család munkáját segítse a Jóisten a továbbiakban is, ilyenkor pedig azt kérjük: az Úr áldása legyen az ott lakókon, s adjon nekik egészséget, óvja meg őket minden rossztól, nehézségtől, betegségtől – fogalmazott Kiss László.

E Vízkereszthez kapcsolódó szertartást Hévízen és térségében körülbelül annyian kérték, mint a korábbi esztendőkben – idősebbek, fiatalabbak egyaránt. „Ahol igénylik, oda szívesen megyünk megáldani a házat azért, hogy Isten elküldje az ott lakók őrzőangyalát, s megóvja őket a bajtól”, folytatta Hévíz plébánosa.

Természetesen nemcsak magánlakásokat, hanem intézményeket is megáldanak ilyenkor, idén például a rezi iskolát és a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonát. Utóbbi helyszínen, a központi helyiség mellett minden szobát meghintettek szentelt vízzel, hogy az abban élők részesüljenek a Jóisten áldásából, kegyelméből.

Ezúttal ez a felirat került az ajtófélfákra: 20+C+M+B+24. A számok az évet jelölik, betűk pedig azt jelentik: Krisztus áldása maradjon e házon és lakóin.

Berki Margit régóta kéri az esztendők kezdetén a házszentelést, s ezt idén sem akarta elmulasztani.

– Minden évben megtörtént ez nálunk, és úgy érzem, szükségünk van arra, hogy az ember otthona áldott legyen – fogalmazott a házigazda, hozzátéve: a hit mindenen átsegíti az embert.

Berki Margit ezer szállal kötődik a katolikus egyházhoz, rendszeresen részt vesz a szentmiséken s szolgálataival is segíti a hévízi plébániát.

A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző hatást tulajdonít, s hajdan nem csak vízkeresztkor végezték, hanem egyes tájakon húsvét idején is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában