Lesz mit tenni a tarisznyába

2024.01.16. 11:30

Hagyományt teremtettek a közösségi disznóvágásból

Sikerült hagyomány teremteni a közösségi disznóvágásból, szombaton már harmadik alkalommal leshette el bárki a települési önkormányzat és az Összefogás Nemesapátiért Egyesület által szervezett és a meghívón "disznólkodásnak" titulált munkálatok csínját-bínját.

Fincza Zsuzsa

Porpáczy Péter, Porpáczyné Ildi és Mérnyei Sándor a főzést is felügyelte

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Faluhelyen anno szinte minden háznál neveltek és vágtak sertést, a toros ételek receptje minden valamirevaló háziasszonynak a kisujjában volt. Ez mára már ritkaságnak számít, ezért döntöttünk úgy, hogy nyilvános közösségi disznóvágással hagyományt teremtünk az alkalomból, megmentjük az értékeit a feledéstől, főleg, hogy az együtt végezett munkának közösségformáló az ereje - fogalmazott Mérnyei Sándor polgármester, aki elégedetten summázta a rendezvény iránti érdeklődést, s elárulta, az is örömükre szolgált, hogy ezúttal is megtisztelte falujukat országgyűlési képviselőjük, Nagy Bálint közlekedési államtitkár, s élőben közvetítették rendezvényüket a reggeli TV-híradóban.

Három hatalmas kotlában abálták, főzték puhára a hurkába, a kolbászba, a disznósajtba való húst, bürkét, szalonnát
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén egy kicsit módosítottak a disznóvágás koreográfiáján. Ezúttal két jószágot vásároltak, s változtattak a feldolgozáson is. Közös vacsorát nem tartottak, elsősorban az asszonyok miatt, akik reggel hatkor kezdték a munkát, és tavaly este tízkor még mindig mosogattak. Az ételekből - káposzta, hurka, kolbász, pecsenye - fogadtak előrendeléseket, így bárki hazavihette és a családja asztalára tehette a toros étkeket.

Fehérné Simon Piroska alpolgármester és Kutai Erzsébet a rántást keverte bele a toros káposztába
Fotó: Fincza Zsuzsa

A célunk, hogy az év közbeni rendezvényeinkhez biztosítani tudjuk a "betevő falatot" - magyarázta a polgármester. E meggondolásból vásárolták a nagyméretű mélyhűtő ládát, amiben lefagyasztják a húst, a hurkát, a sütni való kolbászt és egyéb alapanyagot, s majd a megfelelő alkalmakkor előveszik a szükséges mennyiséget. Februárban például megismétlik a tavalyi nagysikerű kocsonyaprogramot - akkor 78 tányérral főztek. Télűző, tavaszköszöntő és nyári programjaikon is lesz mit a tarisznyába tenni, a falunapon pedig szeretnék újból megrendezni a főzőversenyt - az elmúlt évben elvitte a pénzüket az energiaválság, muszáj volt összébb húzniuk a derékszíjat és lemondani népszerű programjaik egy részéről.

Leposa Tibor és Rózsás János a préshurkába való húst, szalonnát és bürkét aprította fel, középen Mérnyei Sándor polgármester
Fotó: Fincza Zsuzsa

A bagolytúrát és a búzaszentelést a viharos időjárás mosta el, sikerült viszont az Öreghegyen emelt fénykereszthez egy éjszakai túrát szerezni, ráadásul szilveszter előtt ott tartották az évbúcsúztatót - olyan jó idő volt, hogy még este 10-kor is Porpáczyék hegyi hajlékának teraszán üldögéltek - ezeket a programokat az idén sem hagyják ki, s nem kell majd boltba menniük egy kis harapnivalóért.

A kolbászt töltő brigád: Sipos Péter, Lukács Zita, Gyergyói Orsolya és Porpáczy Péter
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Dicséret illeti az ASZAKKÖR (így egybeírva) nevezetű csoportunkat, csatlakozva a Hagyományok Háza zalai közösségéhez sikerrel ápoltuk népművészeti örökségünket, gyakoroltuk például a kereten szövést, a gyönggyel kötést, vagy éppen a mézeskalács-készítés fortélyait elevenítettük fel. Népszerű programjainkat természetesen folytatjuk, elhatároztuk például, hogy a messze földre híres templomunkban hagyományt teremtünk a karácsonyi, esetleg húsvéti koncertekből - tette hozzá Kutai Erzsébet, az Összefogás Nemesapátiért Egyesület elnöke.

Porpáczy Péter, Lukács Zita és Sipos Péter a húsos kolbászt töltötték - piros kabátban a polgármester
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az év mindenesetre jól kezdődött: a rendezvényt főböllérként ezúttal is Porpáczy Péter vezényelte, főszakácsként Porpácyné Ildi vitte a prímet, s munkájukban végig szorgalmas, hozzáértő, s immár rutinos csapatra támaszkodhattak. Jóvoltukból lesz majd mit asztalra tenni Nemesapáti falurendezvényein.

A közösségi disznóölésre, nem kis dicsekvési szándékkal, mindig visznek a gazdák egy-egy üveggel a saját készítésű pálinkájukból - ezúttal Kutai Zsolt diópáleszét zsűrizik. A képen (b-j) Mérnyei Sándor, Leposa Tibor, Kutai Zsolt, Liga Péter, Csepregi Kálmán és Rózsás János
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában