Kolbásztöltő verseny Zalakaroson

2024.01.28. 15:00

Gasztroshow a régi hagyományok és ízek felelevenítésére

Kolbásztöltő versennyel bővült az a Zalai disznóvágás elnevezésű gasztroshow, amit idén már harmadik alkalommal rendezték meg Zalakaroson. Az üdülőváros központjában az érdeklődők a disznó feldolgozásával kapcsolatos technikák bemutatásától a gasztronómiai élményekig követhették végig az eseményeket.

Gyuricza Ferenc

A kolbásztöltő verseny zsűrijének tagjai, balról Lisztes Ráhel, Némethné Kocsis Veronika, Kovács Richárd és Czimondor Nándor alpolgármester kóstolót tartanak

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program kapcsán Ódor László, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott lapunknak: annak kettős célja volt, egyrészt a helybéliek szórakoztatása azáltal, hogy felelevenítik a régi disznóvágások élményét, másrészt a távolabbról, például Szegedről vagy a Hajdúságból érkezett fürdővendégeknek is szerették volna bemutatni ezen hagyományt, valamint megismertetni velük azokat az ízeket, amelyek az ország más pontjain talán kevésbé ismertek. A rendezvény széles körű helyi összefogással valósult meg.

- Maga a disznóvágás az előírásoknak megfelelően, vágóponton történt, a nyilvánosság kizárásával – folytatta Ódor László. – A feldolgozást azonban már végigkövethették az érdeklődők, sőt, akár be is szállhattak a munkálatokba. Emellett folyamatosan kóstolót is kaphattak a résztvevők a különböző disznótorhoz kapcsolódó étkekből. Mindez azt jelentette, hogy szerepelt a kínálatunkban sült vér, resztelt máj, készült toros káposzta, sült hús, valamint többfajta hurka és kolbász is. A zalai térséghez kapcsolódóan meghívtuk a nagyrécsei hagyományőrzőket, akik dödöllével kínálták a vendégeket, de olyan gasztronómiai érdekességeket is be tudtunk mutatni, mint a vágott zsír, ami a térségünkben kevésbé ismert. Természetesen bátorító italok is voltak szép számban, köztük eper, szilva, barack és irsai pálinkák, amiket helyi pálinkafőzőktől kaptuk. A gasztroshow-hoz kapcsolódó első kolbásztöltő versenyt pedig a zalakarosi lakosokból álló Gyüttmentek csapata nyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában