Kétmillió jármű halad át itt évente

2024.01.10. 16:00

Forgalomszűkítést vezettek be két hídon Lenti és Mumor között

Január 10-től, mától Lentiben a 75. számú főúton, a mumori településrész és a város közti szakaszon található két hídon váltakozó egyirányú közlekedést vezettek be, a járművek haladását egy forgalmi sáv szélességre korlátozták. A változtatás okairól a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek.

Korosa Titanilla

Egyeztetés a hidak felújításáról a helyszínen, balról Fadgyas Csaba, a lenti mérnöség vezetője, Mórocz József, Horváth László, Biri Gábor hídmérnök, Kocsis Tamás megyeközponti kapcsolattartó

Fotó: Korosa Titanilla

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei vezetője elmondta ezzel kapcsolatban, hogy a Lenti bevezető szakaszon 5 híd található, ebből a közútkezelő már hármat átépített 80 tonna teherbírásúra. A megmaradt kettő felújítása is esedékes, mindez szükséges ahhoz, hogy az útszakaszon megszűnjön az érvényben lévő 32 tonnás súlykorlátozás. 

 - Az elmúlt évben készítettünk egy szakértői felülvizsgálatot a két hídra, ennek eredménye az lett, hogy szűkíteni kell a hidak keresztmetszetét, mert a szélső főtartók javításra szorulnak - tájékoztatott Mórocz József. - A forgalomszűkítést ideiglenesen vezettük be addig, amíg nem kezdődnek el az átépítési munkálatok, hogy ezzel biztonságosabbá váljon itt a közlekedés. 

A rekonstrukciót előkészítették, a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állnak, bíznak benne, hogy a kormányzat hagy jóvá erre a célra forrást, amint ez megtörténik, megkezdik a hidak átépítését.

A mumori településrész és a város közti szakaszon található két hídon váltakozó egyirányú közlekedést vezettek be szerdán, a járművek haladását egy forgalmi sáv szélességre korlátozták. 
Fotó: Korosa Titanilla

Horváth László polgármester pedig arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a 75. számú főút fontos vonal a város közlekedésében. A városba bevezető részen a már említett három híd felújítására mintegy másfél milliárd forintot fordítottak, vagyis jelentős költsége van az ilyen munkálatoknak. 

- Szomorúan vettük tudomásul, hogy ezek a hidak már nem felelnek meg a jelenlegi közlekedési előírásoknak, félő, hogy ha nagy önsúlyú járművek közlekednek itt, akkor károsodás keletkezhet a szerkezetben - mondta Horváth László. - Úgy gondolom, itt a közlekedés ki fogja követelni a hidak helyreállítását, hiszen közel kétmillió jármű halad át évente ezeken a műtárgyakon, ami naponta ötezer járművet jelent.

Mint minden beruházásnál, most is arra kérte a polgármester az arra közlekedőket, hogy türelemmel és körültekintéssel vezessenek.

A  forgalomkorlátozásra jelzőtáblák hívják fel az autósok figyelmét
Fotó: Korosa Titanilla

Az útszakaszon váltakozó irányba halad a forgalom, a forgalomkorlátozásra jelzőtáblák hívják fel az autósok figyelmét, illetve 40 kilométer/óra sebességkorlátozás van érvényben.

Mórocz József azt is hozzátette, hogy Zala vármegyében a megyei közútkezelő 500 híd üzemeltetését látja el, ez magas szám országos viszonylatban, ezek közül több is felújításra vár.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában