Munkába állt az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium

2024.01.09. 20:00

Egy szaktárcánál a területfejlesztés és az uniós források

Az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium január elsejével kezdte meg munkáját, mely alkalomból Navracsics Tibor miniszter valamennyi vármegyei kormányhivatalt felkeresve országjáró körútra indult. Első útja Zalaegerszegre vezetett január 9-én. A Zala Vármegyei Kormányhivatalban folytatott beszélgetést a kormányhivatal, a vármegye és a két megyei jogú város vezetőivel, melyet követően sajtótájékoztatót tartott.

Antal Lívia

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Navracsis Tibor miniszter, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: Pezzetta Umberto

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium négy nagy területtel foglalkozik a jövőben, kezdte a szervezeti felépítés ismertetését Navracsics Tibor. Mint mondta, ebből kettő már tárca nélküli fejlesztési miniszterként is hozzá tartozott, így az európai uniós források magyarországi hasznosításának felügyelete és lebonyolítása, valamint a területfejlesztési politika koncepciójának meghatározása, céljainak végrehajtása. Az új szaktárca két új területet kapott. A Miniszterelnökségtől a területi államigazgatás, a vármegyei és járási kormányhivatalok és a kormányablakrendszer, míg a Belügyminisztériumtól az önkormányzati terület került át hatáskörébe.

– Ez a négy terület nagyon jó egységet alkothat, ha a közös érdekeket össze tudjuk hangolni – vélekedett a miniszter. - Fontos ez, hiszen az európai uniós források jelentős mértékben segítik a magyar fejlesztéspolitikát. A források túlnyomó része ugyanis az operatív, a kohéziós programokból és a helyreállítási alapból érkezik. A cél pedig olyan területfejlesztési prioritások meghatározása, amelyek az elnyerhető források hasznosulását még hatékonyabbá teszik. A területfejlesztés szándékait vármegyei szinten az önkormányzatok jelenítik meg, a kormányhivatalok és a járási hivatalok pedig szakpolitikai támogatást adnak ezek meghatározásához – bocsátotta előre Navracsics Tibor.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Navracsics Tibor miniszter és Vigh László országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón
Fotó: Pezzetta Umberto

A miniszter méltatta, hogy Zalaegerszeg az elmúlt időszakban látványosan fejlődött. Gazdasága erős, hiszen több ezer új munkahely jött létre. Nagykanizsáról azt mondta, azon dolgoznak majd, hogy határközelisége ne gát, hanem előny legyen Zala másik megyei jogú városa számára. Utalt arra, hogy a kiváló városvezetésnek nehéz véghezvinni fejlesztési terveit a közgyűlési többség obstrukciója miatt, de bízik abban, hogy június után egy sokkal hatékonyabb együttműködésben valósulhatnak meg a fejlesztési célok.

Vigh László országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki Navracsics Tibornak, hogy küzd a Magyarországot megillető uniós pénzekért, melynek révén megemelik a pedagógusbéreket. A járműipari tesztpálya kapcsán bejelentette, hogy 20 milliárd forintból épül az oválpálya, amelynek földmunkáival már elkészültek. A technikai épületszárnyat is bővítik 800 millió forintból. Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út még hiányzó, több mint 30 kilométeres szakaszát is megépítik majd, amelyre 400 milliárd forintot szánnak.

A Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti 74-es főút rekonstrukciójában, valamint a Zalaszentiván és Nagykanizsa közötti vasútvonal villamosításában bízik Balogh László. Nagykanizsa polgármestere szerint a két megyei jogú város potenciálja, a határ, valamint a Balaton közelsége olyan területfejlesztési célok megvalósítását eredményezheti, amelyek javára válnak az egész vármegyének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában