Az irodalom élni tanít

2024.01.20. 13:00

Biblioterápia sorozat indul a megyei könyvtárban

A zalaiak számára is ismert, ma Budapesten élő Kajtár Krisztina tanár, irodalomterapeuta különleges, 8 alkalomból álló sorozatot, irodalmi önismereti tréninget indít februárban a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Képmás Máskép(p) címmel.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója és Kajtár Krisztina a tájékoztató alkalom kezdetén

Fotó: AHZS

A korábban Zalaegerszegen is tanító tréner irodalmi szövegekre támaszkodva a középiskolás korosztály számára szeretne segítséget nyújtani a kamaszkorban jelentkező problémák feldolgozásához. Az ebben az életszakaszban jellemző identitáskeresés, a felnőtté váláshoz vezető út, a szülői háztól való eltávolodás, a kortársakhoz való viszony, a barátságok, szerelmek sora okozhat lelki gondokat, mentális, érzelmi feszültségeket. A megoldás ott lapul az irodalomban, illetve másfajta szövegekben, mondta Kajtár Krisztina, a január 18-án a megyei könyvtárban tartott tájékoztatón.  A művészetterápiás módszer személyiségfejlesztő foglalkozás, de fontos tudni, hogy nem pszichoterápia vagy pszichológusi tevékenység.

A csoportban résztvevők életkoruknak megfelelő szövegeket olvasnak, ahhoz kapcsolódó kreatív feladatokat oldanak meg. A szöveg kiindulópont ahhoz, hogy elinduljon a beszélgetés, hangsúlyozta a tréning vezetője, hozzátéve, a foglalkozások hatására mélyül a diákok önismerete, fejlődik önálló gondolkodásuk, problémamegoldásuk és szociális képességeik terén is pozitív változások érhetők el. Az első alkalomra február 3-án, szombaton kerül sor, jelentkezni január 26-ig lehet a megyei könyvtár elérhetőségein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában