Új csarnokot és berendezéseket avattak

2024.01.24. 17:15

Betontermékeket gyártanak - fotógalériával

A Murasóder Folyamtisztító Kft. 186,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az európai uniós támogatású „Zöld Nemzeti Bajnokok” című pályázaton. A közel 373,4 millió forint összköltségű beruházás keretében betontermék gyártó üzem készült napenergia felhasználásával.

Benedek Bálint

Polgár Róbert (balról), Cseresnyés Péter és Szili Zsolt a betonelem gyártó gépsornál

Fotó: Szakony Attila

Az üzem avatóünnepségét szerdán tartották Murakeresztúron, ahol Szili Zsolt a cég egyik ügyvezetője beszélt a projektről. Elmondta: már több mint 20 éve foglalkoznak a Mura mentén kavicsbányászattal, a településen két kavicsbányát üzemeltetnek, így immáron ez a harmadik telephelyük. Mivel a két bánya ártéren található, ezért az új a telephelynek a megválasztásánál fontos szempont volt, hogy árvíztől védett területen legyen, így egy esetleges árvíz ideje alatt néhány eszközük tárolására is alkalmas.

- Mivel a kavicsbányákban állandóan képződik olyan, nagyobb méretű, úgynevezett kulé kavics, ami kevésbé értékesíthető, így ennek továbbhasznosítása mindig is fontos törekvésünk volt - folytatta. - Bár töréssel találtunk rá piacot, így is maradt belőle. A kavics törve pedig kifejezetten alkalmas különböző betonelemek készítésére, így ezzel a koncepcióval pályáztunk. A kiírás egyszerre támogatta az eszközbeszerzést, a csarnoképítést, a megújuló energia hasznosítását napelemekkel, valamint a hőszivattyúk telepítését is. Az egyik csarnokrészben és a kinti területen helyeztünk el a fél köbméteres betonmixert, illetve a betonelem gyártó gépsort, mellyel sablontól függően különböző méretű zsalukövet, térkövet, kerti szegélyt, "K" szegélyt gyárthatunk.

Hozzátette: az üzemben már megkezdték a zsalukövek és a térkövek próbagyártását, és bíznak benne, hogy a nyár közepére a szükséges minősítési eljárásokon átesett termékekkel szolgálhatnak majd.

- Nagy öröm, hogy az elnyert pályázat csak egy része annak a fejlesztésnek, ami a Mura folyó partján elkezdődött - mondta köszöntő beszédében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - A Szili-család évtizedek óta tartó tettei és a munkahely teremtő beruházásai példaként szolgálhatnak mások számára is. Jó érzés, hogy nem álltak meg egy szinten, hanem fejleszteni szerettek volna és jobban hasznosítani a kezükben lévő erőforrásokat.

Majd Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere is méltatta a beruházást. Szerinte ez a vállalkozás nem pusztán önmagáért van, hanem fontosnak tartja az adott közösség jólétét is. Az önkormányzattal szintén kiváló a kapcsolatot ápolnak, de valóban hatalmas boldogság, hogy velük együtt sok más helyi vállalkozás is fejlődött és igyekszik a jövőben is előrelépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában