Idén is megszentelték a Hévízi-tavat

2024.01.22. 20:00

Az ortodox vízkereszt ünnepén a Szentlélek segítségét kérték

A hagyományoknak megfelelően idén is megszentelték a Hévízi-tavat az ortodox vízkereszt alkalmából. Krisztus megkeresztelkedésének ünnepén most is körmenetben érkeztek a hívek a gyógyfürdőhöz.

Péter B. Árpád

Kim Nyikoláj parókus (középen) idén is megszentelte a Hévízi-tavat, mellette jobbról Vajna-Éliás István diakónus

Fotó: Péter B. Árpád

A városban és környékén élő orosz ajkú gyülekezet az „Életetadó forrás ikonjáról” elnevezett templomtól indult énekelve a gyógytóhoz, amit Kim Nyikoláj, a hévízi orosz ortodox egyházközség parókusa szentelt meg, és felidézte: ilyenkor hagyományosan megáldják a vizet, és imáikban kérik a Szentlélek kiáradását – a teremtett világra és minden egyes emberre.

Az ortodox vízkereszt ünnepén idén is megszentelték a gyógytavat
Fotó: Péter B. Árpád

– Ezt különösen érezni ezen a helyen, ahol Isten kegyelméből egy csodálatos, gyógyító erejű tó található. Ezen az ünnepen Hévíz lakóinak és az ide érkezőknek, pihenőnknek az Úr áldását, kegyelmét kívánjuk, azért imádkozunk – fogalmazott Kim Nyikoláj, úgy folytatva: a helyieket is mindig szívesen látják a már negyedik éve épülő templomukban, s jó esély van arra, hogy a „magyar kormány nagylelkű segítségével” idén befejeződik a beruházás.

Kim Nyikoláj ezúttal is háromszor merítette meg a feszületet a gyógytóban
Fotó: Péter B. Árpád

Papp Gábor, Hévíz polgármestere ezúttal is részt vett az ortodox ünnepen. Kijelentette: számos keresztény gyülekezet működik a városban, ahová az orosz vallási közösség is teljesen beilleszkedett.

Kim Nyikoláj parókus, Vajna-Éliás István diakónus és Papp Gábor polgármester a szertartás után a Tófürdőben
Fotó: Péter B. Árpád

– Testvérekként éljük a mindennapjainkat, tisztelve egymás szokásait, hagyományait. Sőt, szoros a kapcsolat egymással, s nemcsak a hévíziek, hanem az ide látogató vendégek számára is fontos, hogy megtalálják ezeket a gyülekezeteket, közösségeket, s mindenki láthatja: ebből gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, s fejlődést tapasztalhatunk minden téren – akár a templomépítést, akár a lelki életet tekintjük – mondta Papp Gábor.

A városvezető szerint az ortodox vízszentelés „gyönyörű szakrális hagyomány”, és fontos a város számára is, hiszen e szertartásban „Isten segítségét kérjük ahhoz, hogy megfelelően élhessük az életünket”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában