Előzetes üzleti terv

2024.01.02. 17:07

Díjemelésre készül a 965 ingatlant kezelő LÉSZ Kft.

Az önkormányzati tulajdonú cégek 2024-re vonatkozó előzetes üzleti terveit is megtárgyalták a képviselők a legutóbbi, december közepén tartott önkormányzati közgyűlésen.

Arany Gábor

A MunkásHotel 85 százalékos kihasználtságával terveztek

Fotó: A szerző

Az önkormányzati tulajdonú cégek idei előzetes üzleti terveit is megtárgyalták a képviselők a legutóbbi, december közepén tartott önkormányzati közgyűlésen.

A LÉSZ Kft. esetében 2024-re vonatkozóan közel 750 millió forintos nettó árbevétel mellett 7 millió forint adózott eredmény került a képviselők által elfogadott üzleti tervbe. Ebben az is szerepel, hogy az év legnagyobb kihívása a növekvő költségek kigazdálkodása lesz. A legjelentősebb bevételt a bérlakások és helyiségekért beszedett díjak jelentik, amelyek 2021-ben és 2022-ben változatlanok voltak, míg 2023-ban történt 10 százalékos emelés. Ez évre a lakbéreknél 8 százalékos, míg a nem lakáscélú helyiségek esetében inflációkövető díjemelést terveznek. Mindez összességében még így is elmarad az elmúlt három év inflációjától.
A cég 965 ingatlant kezel, ezekből 727 az önkormányzati lakás, a többi pedig garázs, pince, iroda, műhely. Ezen kívül 35 darab saját tulajdonú lakással rendelkeznek, melyeket piaci alapon adnak bérbe. A tervben úgy számoltak, hogy 2024-ben az átlagosan üresen álló lakások aránya 5 százalék alatt marad éves szinten. A hasznosítható, nem lakás célú helyiségek közül 7 iroda 3 raktár 3 üzlet, illetve néhány pincehelyiség, valamint 134 garázs bérleti díjával lehet számolni. A többi korlátozottabban forgalomképes, vagy piacon nem kiadható helyiség üres, ezek jellemzően társasházi pincék, raktárak. Ezeknél bevétel nincs, de vannak költségei, amiket máshonnan kell kompenzálni. A vagyonrendelet szabályai alapján egyesületek, alapítványok, közhasznú szervezetek 17 helyiséget bérelnek kedvezményes díjjal.

A bérlői tartozások terén az elmúlt években jelentős eredményeket értek el, hiszen a 2017. év végi 105 millió forinthoz képest 2023. szeptember végén 53 millió forint volt a nyilvántartott tartozás.  További jelentős csökkenés rövid távon azonban már nem várható.

Döntöttek az ügyvezető részére kifizethető prémiumfeladatokról is. Eszerint az éves személyi alapbér ötöde adható, amennyiben a felújítások során mozgásukban korlátozottak által könnyebben használható lakásokat is kialakítanak, különös tekintettel a nyugdíjasotthonházi lakásokra. Ugyanennyi fizethető ki prémiumként, amennyiben a társaság egyéb lakáskiadással kapcsolatos kintlevőségének állománya tovább csökken és nem haladja meg a 2023 év végit, valamint hatékony lakásgazdálkodást folytat. Szintén ekkora lehet a prémium mértéke, amennyiben a MunkásHotel kihasználtsága érdekében legalább négy vállalkozással szerződik munkavállalók elszállásolására. A létesítmény kihasználtságát ez évben egyébként 85 százalékosra prognosztizálták a tervben.
Az esetben pedig, ha a cég önerőből folytatja a telephely energetikai korszerűsítését további épület szigetelésével, ablakcserével, akkor a személyi alapbér 30 százaléka fizethető ki prémiumként. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában