Húszéves a roma Áldott Kereszt

2023.12.07. 15:00

Szentmisét celebrálnak vasárnap a budapesti bazilikában

Húszéves lett idén a magyarországi cigányok áldott keresztje. Ez alkalomból december 10-én, advent második vasárnapján 12 órakor szentmisét celebrál dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök Budapesten, a Szent István Bazilikában.

Mozsár Eszter

Ferenc pápa (jobbra) és Kövesi Csaba (balra) a négyszer megáldott roma kereszttel.

Forrás: ZH

Húsz év jelentős idő a hazai romák és a kereszt életében, tájékoztatta lapunkat Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke, aki hangsúlyozta: hit nélkül nem lehet élni, a cigányság életében pedig mindig fontos volt a hit. Emlékeztetett arra is, hogy 2003-ban magyarországi romák kétszáz fős csoportja indult Rómába, ahol II. János Pál pápa elé járultak s megkapták első pápai áldásukat az általa faragtatott keresztre. Ezt követően vitték Csatkára a kegytárgyat, ahol tiszteletére kis kápolnát emeltek. A csatkai kegyhelyre 1862 óta járnak zarándokok, az elmúlt 60 évben pedig a cigányság fő zarándokhelyévé vált, a zarándokok 80-90 százaléka roma.

Kövesi Csaba kifejtette, a zalalövői egyesület célja a cigányság kultúrájának és hagyományainak népszerűsítése, valamint a hitélet erősítése. A mai világban különösen fontos a kereszténység értékeinek a fennmaradása, tette hozzá. A húsz év alatt a Vatikántól kezdve a legkisebb faluig elvitték a roma Áldott Keresztet, ott voltak többek között a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, illetve Ferenc pápa második magyarországi látogatáson idén áprilisban. Az elnök hozzátette, különösen hálásak dr. Székely János megyés püspöknek a roma pasztorációban végzett tevékenységéért. Az advent idején tartott szentmise pedig méltó ünnepe a két évtizedes missziójuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában