Újabb kihívások előtt a növényorvosok

2023.12.12. 11:30

Növényvédelem nélkül nincs élelmiszer-biztonság

Mi lesz veled, növényvédelem? – ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a hazai növényvédelmi szakembereket, miután az Európai Unió a növényvédő szerek fenntartható használatának jegyében további szigorításokat vezetne be. Az Európai Parlament november 22-én azonban leszavazta az EU-s növényvédelmi rendelet (SUR) módosítását, amelyben egyik fő célként határozták meg, hogy 2030-ig a kémiai növényvédő szerek használatát felére csökkentik.

Antal Lívia

A növényorvos napi kitüntettek

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének küldöttsége is részt vett a közelmúltban a Budapesten megrendezett XVIII. Növényorvos Napon, amelyen az Agrárminisztériumtól és más szakmai szervezetektől meghívott előadók ezt a kérdést járták körül. Dr. Varga Zsoltot, a Zala vármegyei szervezet elnökét a tervezett EU-s növényvédelmi rendeletről, annak várható hatásairól kérdeztük.

- Az EU Green Deal összetett programjában kezdeményezték, hogy a tagállamok 2030-ig 50 százalékkal csökkentsék a felhasznált kémiai növényvédő szerek mennyiségét. Az Európai Parlament döntésével ez egyelőre nem nyert támogatást, amely kétségkívül szakmailag teljesen elfogadható, bár a zöldszervezetek részéről nyilván ellenállást vált ki. Azt gondolom, hogy állásponttól függetlenül a hatékony és eredményes termeléshez szükség van az integrált növényvédelemre. A Föld lakossága folyamatosan növekszik, átléptük már a 8 milliárdot és haladunk a 9 és a 10 milliárd felé. Egyértelmű, hogy ennyi ember ellátása miatt az élelmiszer-előállítás meghatározó kérdés lesz világszerte a jövőben. Meg kell jegyeznem, hogy mindezek mellett az újabb és újabb növényvédelmi problémák folyamatosan kihívások elé állítják szakmánkat. A klímaváltozás már tény, és ennek következménye, hogy új kórokozók, kártevők és gyomfajok jelennek meg, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Ezek mind olyan problémákat generálnak, amelyek megoldására nekünk, növényvédelmi szakembereknek fel kell készülnünk, és válaszokat kell adnunk.

Dr. Varga Zsolt: Az EU Green Deal összetett programjában kezdeményezték, hogy a tagállamok 2030-ig 50 százalékkal csökkentsék a felhasznált kémiai növényvédő szerek mennyiségét      Fotó: ZH

A környezetterhelés csökkentése mint cél, elfogadható, de véleményem szerint kemikáliák nélkül eredményes termesztést, a termésátlagok növelését nem lehet megvalósítani. A hatóanyagok és készítmények kivonásával, a növényvédelmi lehetőségek szűkítésével az előállított élelmiszerek mennyiségi és minőségi csökkenésével kell számolnunk. Ahogy már említettem, ezért van szükség az integrált növényvédelemre, amely tulajdonképpen ötvözi a kémiai növényvédő szerek, a környezetbarát megoldások és az agrotechnikai módszerek alkalmazását annak érdekében, hogy minden védekezés a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon.

Az Európai Uniónak figyelembe kellene venni azt, hogy Magyarországon olyan szigorú a növényvédelmi, a növény-egészségügyi és az élelmiszer-egészségügyi szabályozás, amely egész Európában példamutató. A növényvédelmi technológiai javaslatok precíz betartása mellett nem fordulhat elő az, hogy egészségre ártalmas hatóanyag-maradványok, szennyeződések legyenek az élelmiszerekben, illetve a takarmányokban, hangsúlyozta a Növényorvosi Kamara Zala vármegyei elnöke.

- Mi, növényorvosok tehát a biztonságos élelmiszer-előállításon dolgozunk annak érdekében, hogy biztonságos élelmiszer kerüljön mindenki asztalára. Ha ezt nem tehetjük meg egy szabályozás következtében, akkor olyan következményekkel kell számolnunk, amelyek egyértelműen kihatnak a termelés szakmai és gazdasági eredményességére. 

Az országos növényorvos nap mindig jó alkalom arra, hogy a szakma képviselői találkozzanak egymással. Másfelől fel szeretnénk hívni a hazai közélet és társadalom figyelmét a növényorvosi szakma jelentőségére, az integrált növényvédelem fontosságára, továbbá arra, hogy a hazai biztonságos élelmiszer-előállításban a növényvédelmi szakmérnököknek meghatározó szerepük van. A Zala vármegyei szervezetünk tett már ezért, hiszen idén negyedik alkalommal rendeztük meg focikupával és más sportágak versenyével a sportnapot a MATE keszthelyi Georgikon Campusának sporttelepén. Ez már országos rendezvény, amelyre idén 14 vármegye kamarai szervezetének tagjai és családtagjai jöttek el – mondta el Dr. Varga Zsolt.

A XVIII. Növényorvos Napon idén is átadták a Kiváló Növényorvos címeket, valamint a miniszteri elismerő okleveleket. A Zala vármegyei szervezet felterjesztése alapján Kiváló Növényorvos címmel ismerték el Gaál Orsolya növényvédelmi szakmérnök és egyben a Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Szervezet alelnökének munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában