Eredeti formájában

2023.12.04. 20:00

Megújult a Petőfi-emlékoszlop Zalalövőn

Eredeti formájában, de teljesen megújult az a Petőfi-emlékoszlop Zalalövőn, amit még az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc kitörésének századik évfordulójára állítottak az északnyugat-zalai településen. A munkálatok anyagi fedezetére a Salla Művelődési Központ és Könyvtár nyújtott be pályázatot.

Gyuricza Ferenc

A megújult Petőfi-emlékoszlop a mögötte látható közös önkormányzati hivatallal. Az emlékmű mellett balról Gyarmati Antal és Kovács Ildikó jegyző, jobbról Lukács Andrea

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap keretében működő Petőfi 200 ideiglenes kollégiumhoz fordult támogatási kérelemmel, amely a munkálatok fedezetére 500 ezer forintot biztosított. Miután a teljes költséget ezen összeg nem fedezte, így azt az önkormányzat további közel 200 ezer forinttal egészítette ki.  

Lukács Andrea, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója elmondta: az intézmény közvetlen szomszédságában, a Lékai parkban álló emlékmű felújítása azért vált szükségessé, mert az obeliszket alkotó bazaltok közötti fuga több helyen is kikopott, hézagossá vált. Az oszlopot emellett tisztítani, az azt szegélyező járdát pedig javítani kellett. A felújítás az emlékmű két tábláját is érintette, ezek egyike eredetileg az oszlop felállításakor, a másik a névadó költő születésének 150. évfordulójára készült.  

A kétszer két méteres talapzaton álló, 2,5 méter magas, bazaltkőből készült obeliszk érdekessége, hogy azt valószínűleg az Egyesült Parasztifjúság Országos Szövetsége készíttethette, legalábbis erre utal az egyik táblán lévő A jobb magyar jövőért felirat, az ugyanis azonos a szövetség jelmondatával. Levéltári kutatások alapján az is kiderült, hogy az oszlop rohammunkában készült, építéséhez pedig a második világháború során felrobbantott Zala-híd köveit is felhasználták.  

Gyarmati Antal polgármester a felújítás kapcsán úgy fogalmazott: a már évek óta zajló városközponti rehabilitáció egyik fontos lépése valósult meg általa. Ugyan az oszlop megújítása nem volt olyan nagy volumenű projekt, mint a Salla Művelődési Központ és Könyvtár, vagy a Lékai parkkal szemközt álló közös önkormányzati hivatal energetikai megújítása, illetve pénzügyileg a Rákóczi utca burkolatának újraaszfaltozásával sem hasonlítható össze, ám igencsak jelentős a település szempontjából, hiszen a jövőbeni nemzeti ünnepen történő városi megemlékezésekhez tudnak általa szebb és esztétikusabb környezetet biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában