Levéltári feladatokra szánják

2023.12.13. 15:00

Még nem vette át az állam a zalaegerszegi leánykollégium épületét

Továbbra is bizonytalan a régóta jórészt üresen álló, egykori Kaffka Margit Leánykollégium épületének sorsa. A zalaegerszegi önkormányzat 2018-ban döntött az állami tulajdonba adásáról, de még nem született erről megállapodás.

Szabó Judit

Az egykori Kaffka-kollégium Zalaegerszegen. A nemzeti levéltár csak akkor kívánja átvenni az ingatlant, ha már megoldotta az épület átalakításának műszaki és anyagi problémáit

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi közgyűlés azért döntött a volt Kaffka-leánykollégium tulajdonjogának ingyenes átadásáról a magyar állam javára, hogy az épület a későbbiekben a Zala Vármegyei Levéltár feladatellátását szolgálhassa. A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatóját, dr. Szabó Csabát tájékoztatta az önkormányzat a döntésről, hogy az intézmény kezdeményezhesse a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél az állami tulajdonba adást. A vagyonátadási eljárásra várva a levéltár által megbízott tervezőiroda megkezdte az épület felmérését, de a vagyonátadási megállapodás máig nem született meg.

Az MNV Zrt. ugyanis úgy döntött, hogy a megállapodás dokumentációját a nemzeti levéltárnak kell elkészítenie, amely azonban csak akkor kívánja átvenni az ingatlant, ha már megoldotta az épület átalakításának műszaki és anyagi problémáit. Az MNV 2021-ben aktulizált értékbecslést és mást adatokat, nyilatkozatokat kért, majd miután megkapta azokat, jelezte, hogy a vagyonátadási eljárás hosszabb időt vesz igénye. A zalaegerszegi önkormányzat az átadás határidejét már több alkalommal módosította, és a december 14-i, csütörtöki közgyűlésen várhatóan még egy évvel kitolja, 2024. év végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában