Miénk itt a tér

2023.12.08. 11:30

Lego-szállítmány okozott bonyodalmat a zalaegerszegi játékboltban – karácsonyi ajándékvásárlás régen

Ha már a boltokat végigjártad, és nem találtál elegendő ajándékot, akkor most az utcán megállítanak a sátrak és eszedbe juttatják, hogy elfelejtettél kesztyűt venni, és meleg zoknit, kötött sálat-sapkát, díszes gyertyát, és mütyüröket, aminek a család minden tagja örül majd. Útközben, hogy magadra is gondolj, befalhatsz egy nutellás-tejszínhabos gofrit, meg két deci forralt bort.

Nagy Betti

Adventi vásár Zalaegerszegen 1988 decemberében, Mészáros T. László fotója

Fotó: ZH

Először csak a boltok próbáltak segíteni - a trehány vásárlókon, akiknek nem jutott időben eszükbe, hogy ajándékot kell vásárolni - az ezüst- és aranyvasárnapi nyitvatartásaikkal, hogy megtalálják szeretteinknek a legmegfelelőbb ajándékot karácsonyra. A Zalai Hírlap 1979. december 11-ei száma a zalaegerszegi ezüstvasárnapról tudósított: „Zalaegerszegen vasárnap kitört a vásárlási láz, pontosabban folytatódott a hetek óta tartó nagy-nagy készülődés, hogy mivel ünnepeljük meg családtagjainkat, kedvesünket. Nos, idén meglepődni aligha fog valaki is a gyerekeken kívül. Nekik igen szép, de drága játékokat kínálnak a játékboltok. Van szövőszék négyszázért, elemes autó százkilencvenért, nagy teknős, meg sem mondom, mennyiért. A szülők tehát nyugodtak lehetnek, van mire elkölteni a forintokat. A férfiak az idén sem fognak meglepődni, mert nyakkendő és férfi zokni van bőségesen a polcokon. S mit ajánl a kereskedelem a hölgyeknek? Blúzokat négyhúszért, csizmát ezerötért, aranygyűrűt háromezerért…”

1983 aranyvasárnapján a zalaegerszegi játékboltba Lego-szállítmány érkezett, ami némi bonyodalmat is okozott. „A vásárolni akarók semmire és senkire nem voltak tekintettel, hogy hozzájussanak. Az üzlet dolgozóinak a vállalati központból érkezett segítség kevésnek bizonyult, rendőr csitította a tolongókat. Többször erélyesen kellett kérni: vigyázzanak egymás testi épségére. Végül úgy sikerült úrrá lenni a helyzeten, hogy a járdáról érkezési sorrendben engedték be az embereket.” (Zalai Hírlap, 1983. december 20.)

A ’80-as évek közepétől a kereskedők kiköltöztek a terekre, megjelentek az Aranykapuk, Adventi vásárok, Karácsonyi udvarok. Fotógalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk néhány képet, felidézve ezzel a régi vásárokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában