2023.12.01. 19:02
Kanizsai bejglik és balatoni szaloncukrok bizonyultak a legfinomabbaknak
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén már negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a kihívásra. Ez utóbbi csoportban két nagykanizsai cukrászdát is elismertek.
Az ínyenc csoportban ezüstérmes lett a Gerő Cukrászda alkotása, a Dezső Erika és Magyar Éva által megálmodott Kelet Kincse
Forrás: ZH
A zsűri az idén összesen több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt az országos megmérettetésen, amellyel a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre szeretnék felhívni a figyelmet. Az ínyenc bejglik versenyében nagyon sok különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén a kókusz, a mandula és a mogyoró volt a sláger, de szintén a kedvelt alapanyagok közé emelkedett a marcipán, a pisztácia és a gesztenye.
A kategória legjobbjai között két zalai vendéglátóhelyet is találunk. Az ínyenc csoportban ezüstérmes lett a Gerő Cukrászda alkotása, a Dezső Erika és Magyar Éva által megálmodott Kelet Kincse. Ugyancsak ebben a kategóriában kapott bronz minősítést a nagykanizsai Süti Butik Földimogyorós füge fantázianevű bejglije.
A szaloncukrok év végi versenye is lezárult már, a civil kezdeményezésnek pedig szintén több zalai díjazottja van. Az Év Szaloncukra megmérettetést is negyedszer hívták már életre. A győztes finomságokat 196 alkotás közül választották ki, a zsűrizéshez több mint 8000 szaloncukrot kóstoltak meg.
Az Év Szaloncukra versenyben a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós édessége győzedelmeskedett. A 2. helyezést a Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra, a harmadikat pedig a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán ízesítésű édessége kapta.