Jelentősen növeli a közlekedés biztonságát

2023.12.01. 17:54

Elkészült a szalapai körforgalom

Átadták a szalapai körforgalmat, amely a Sümeg-Zalaegerszeg, illetve a Karmacs-Jánosháza közötti út kereszteződésében épült.

Péter B. Árpád

Naponta mintegy négyezer jármű halad át ezen a csomóponton, s a körforgalom növeli a biztonságot

Fotó: Péter B. Árpád

Az avatáson Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmonda, a beruházás Top-forrásból, mintegy 700 millió forintból készült el, s ez 2023 talán legfontosabb közutas fejlesztése a térségben, hiszen egy nagyforgalmú csomópont vált korszerűbbé és biztonságosabbá.

A politikus hozzátette, a szalapai korábban veszélyes kereszteződésnek számított, de azt a korszakot ezzel a beruházással átadták a múltnak.

Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a megyegyűlés fontos feladata a terület- és településfejlesztés mellett az uniós források felhasználásának koordinálása. Kijelentette: a munkahelyteremtés, a gazdaságfejlesztés és a családtámogatás prioritást élvez, de rendkívül lényeges az utak fejlesztése is.

A térségben élők nagyon várták már ezt a fejlesztést. Az avatáson (b-j) Czémán Imre, Szalapa polgármestere, Nagy Ferenc, Mórocz József, Nagy Bálint és dr. Pál Attila
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Pál Attila arról is beszélt, a főutak mellett mintegy háromezer kilométer mellékúthálózat van Zalában állami és önkormányzati tulajdonban. Ezek fejlesztésére ötmilliárd forint állt rendelkezésre ebben az uniós ciklusban, a következőben pedig mintegy hétmilliárd jut majd erre a célra. A megyegyűlés első embere megjegyezte, mindemellett a Magyar falu programból is korszerűsítettek utakat a kisebb településeken.

Nagy Ferenc, Türje polgármestere leszögezte, hatalmas öröm az egész térség számára, hogy ezt „az életveszélyes csomópontot körforgalommá alakították, ami valódi összefogás, közös munka és akarat eredménye”. Reményét fejezte ki, hogy az útfejlesztés a vármegye ezen részén is folytatódik, például a szentgróti út még hiányzó szakaszával.

Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai igazgatója a beruházást bemutatva kifejtette: a csomóponton mintegy négyezer jármű halad át naponta, s a korábbi években „számos baleset történt itt, volt köztük sajnos halálos tragédia is”. Ezért is volt indokolt a körforgalom kialakítása, ami a biztonságot szolgálja.

Fotó: Péter B. Árpád

Mórocz József felidézte, a munkálatok idén májusban kezdődtek, a kivitelező határidőben végzett a beruházással, amelynek részeként a csomópont környezete is új burkolatot kapott, s a mellékirányokból megfelelő íveken vezetik rá a forgalmat, ami szintén fokozza a biztonságot. Kiemelte, a közvilágítást is kiépítették, amely szombattól már működik.

Az igazgató úgy folytatta: „a Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy ez az út minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, például az óvodák, iskolák, munkahelyek és intézmények biztonságosabb elérését”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában