Adjuk át gyermekeinknek az ünnep lényegét!

2023.12.04. 19:00

Dr. Udvardy György veszprémi érsek gyújtotta meg az első adventi gyertyát Keszthelyen

A tradícióból erőt meríthetünk, emelte ki dr. Udvardy György veszprémi érsek, amikor Manninger Jenő polgármesterrel közösen meggyújtotta az első gyertyát Keszthely adventi koszorúján.

Péter B. Árpád

A hit gyertyáját dr. Udvardy György és Manninger Jenő lobbantotta lángra Keszthely adventi koszorúján

Fotó: Halász Gábor

Manninger Jenő reményét fejezte ki, hogy a Fő téri rendezvénysorozat méltó módon segíti a karácsonyra való készületet, s azt mondta, bízik abban, hogy vasárnaponként sokan vesznek majd részt a következő hetekben is a gyertyagyújtásokon.

Dr. Udvardy György kiemelte: szeretnénk méltó módon felkészülni Jézus Krisztus ünneplésére, egyúttal éltetni ezt a gyönyörű hagyományt – s az ünnep által élni. Leszögezte, „a tradíció nem a régmúlt eseménye, hanem eleven valóság, ami megtart bennünket embernek”. Hozzátette, a gyertyagyújtás is e körbe tartozik, amelyből erőt meríthetünk, az ünnepre készülve.

Dr. Udvardy György: Legyünk éberek azokkal a hatásokkal, gondolatokkal, ideológiákkal szemben, amelyek nem az életet szolgálják
Fotó: Halász Gábor

Dr. Udvardy György arról beszélt, az emberiség várakozását és saját hitünket is ünnepeljük ilyenkor, „mert tudjuk, hogy Isten nem csap be minket, hisz elküldi fiát, aki élettel ajándékoz meg mindannyiunkat, mert szeret bennünket”.

– Ezért tekintünk úgy a karácsonyra, hogy megtelik a szívünk örömmel, szeretettel, s emiatt készülünk a nagy ajándék befogadására. Jézus Krisztust várjuk, aki értünk emberré lesz, éli a mi sorsunkat, s ünnepeljük az Atyaistent, aki szeret bennünket, irgalommal figyel ránk és megkegyelmez nekünk gyengeségünkben – jelentette ki az érsek. – Ezzel a reménységgel és bizonyossággal vagyunk itt, van bátorságunk kérni, készülni az ünnepre és Isten szeretetéről beszélni.

A gyertyagyújtáson a Karmelita-bazilika Kis Szent Teréz kórusa működött közre
Fotó: Halász Gábor

A főpásztor azt kívánta, „a közös készület erősítsen mindannyiunkat a hagyomány megélésében, s abban, hogy adjuk át gyermekeinknek az ünnep lényegét: Jézus megtestesülését, megszületését”. Dr. Udvardy György úgy fogalmazott, a gyertyagyújtás is a tradíció erejéről tanúskodik. Azt tanácsolta, „legyünk éberek azokkal a hatásokkal, gondolatokkal, ideológiákkal szemben, amelyek nem az életet szolgálják. Ébernek lenni azt jelenti: ragaszkodunk Krisztushoz, és életünkben mindent az ő törvényei szerint akarunk kialakítani”.

A gyertyagyújtáson a Karmelita-bazilika Kis Szent Teréz kórusa működött közre, Németh Kristóf vezényletével.

A gyertyagyújtás előtt a Ranolder-iskola diákjai adtak ünnepi műsort a Fő téren
Fotó: Halász Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában