Középkori fürdőkultúra

2023.12.11. 19:30

Dr. Bilkei Irén tartott előadást a lokálpatrióta klub hétfői rendezvényén Zalaegerszegen

Dr. Bilkei Irén PhD levéltáros-történész a középkori fürdőkultúráról tartott előadást hétfőn délután a Lokálpatrióra Klub meghívásának eleget téve a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Arany Horváth Zsuzsa

Bilkei Irén, Iványi Ildikó, Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

 A vendéget Iványi Ildikó, a klub vezetője köszöntötte. Az előadásból kiderült, a XVI.-XVII. században arab közvetítéssel éledt újjá a Nyugat-Dunántúlon a római fürdőkultúra, amely a gyógyulást és a szórakozást egyaránt szolgálta. Nemcsak az arisztokraták, hanem a köznemesek is jártak meleg fürdőkbe, egyebek közt köszvény gyógyítása okán. A korabeli dokumentumok jelzik, Kanizsán, Sárváron, Hévízen is élénkül a fürdőkultúra helybeni jelentősége, de például gróf Nádasdy Tamás az 1550-es évek közepén Pozsonyba utazva, népes küldöttsége összes tagját befizeti az ottani közfürdőbe. A történész talált adatot arra is, hogy Ormándi Ferenc köznemes 1567-ben Pöstyénbe utazik fürdőkúrát venni, a költségeket pedig egy jobbágytelek eladásából fedezi. Az előadás, melynek előzménye lapunkban is napvilágot látott két éve a levéltári sorozatban, rávilágított, hogy a sötét és piszkos középkor negatív mítoszt számos tény árnyalja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában