Milyen jövő vár az emberiségre?

2023.12.02. 16:00

Csökkenteni kellene a fogyasztást - fotógalériával

Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora volt Nagykanizsán az Egylet Pincében a NagyON Kanizsa Egyesület Polgári Est programsorozatának vendége pénteken, aki Ne féljünk a valóságtól! címmel tartott előadást.

Korosa Titanilla

Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora arról is beszélt, hogy változtatni kell a fogyasztási szokásokon

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényen Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket és az előadás aktualitásáról szólva úgy fogalmazott, hogy a jövőnkről, a következő generációk jövőjéről lesz szó, illetve a mindennapokat befolyásoló témákról.

Ennek megfelelően az előadó többek között arról beszélt, hogy a fenntarthatóság aktualitása, hogy nemrég kezdődött el Dubajban a 28. klímacsúcs, mely 70 ezer embert mozgat meg a világ közel 200 országából, ami tízszer több mint amennyit a nyári olimpiai játékok, mégsem nem látszik a hatása. Az elmúlt 30 évben nem sok minden történt a klíma frontján, ugyanúgy folytatódik a fosszilis energiák felhasználása, alkalmazása, s jelenleg is a világ a fosszilis energiahordozóktól függ.

- Azok a törekvések, amelyek a fejlett világ országait jellemzik, azokat a fejlődő országok nem tették magukévá – magyarázta Gelencsér András. - Ők növekedni és bővülni akarnak és ehhez energiára van szükségük, amit fosszilisből tudnak legkönnyebben biztosítani, így a felhasználásuk folyamatosan növekszik. Ebben a trendben nem igazán látszik érdemi változás. Van nemzetközi törekvés a karbonmentesítésre, a fosszilis energiahordozók kiváltására, de a gyakorlatban ennek nincsenek látható jelei globálisan.

Jó megoldások a helyzetre nincsenek – tette hozzá –, mert a megújulónak tekintett energiatermelési módok előállítása is fosszilis energiahordozókat igényel és ezek rosszabb hatékonyságúak, mint a koncentrált fosszilis energiahordozók voltak, úgyhogy ez igazából visszalépés az emberi civilizáció történetében. Lényegében egy kisebb energiasűrűségű, kisebb hatékonyságú energiatermelésre való átállás valósul meg most, ami nem szokott jót jelenteni.

Az előadás után Cseresnyés Péter, majd a hallgatóság tagjai tettek fel kérdéseket Gelencsér Andrásnak
Fotó: Szakony Attila

Mi várható a következő évtizedekben? – tettük fel a kérdést.

-Meg kellene változtatni a kapitalizmus könyörtelen logikáját, hogy a növekedés az egyedüli üdvözítő – jelezte. - A Covid-járvány úgy gondoltam adott erre egy esélyt, megmutatott egy másik utat, szerényebb fogyasztási szintet, ezt meg kellett volna ragadni, de ezt az emberiség elmulasztotta. De valami hasonlóra lenne szükség, valamiféle korlátozásra, mert ezt az életmódot, amit a fejlett világ űz nem érdemes sokáig folytatni, mert fájdalmas vége lesz.

Az egyén szintjén is megjelenik a felelősségvállalás a helyzet javításáért, de mit tehetünk?

- Az egyénnek a jó érzése érdekében mindent meg kell tennie, hogy a környezetét megkímélje. Ebbe beletartozik, hogy nem dobáljuk el a hulladékot, amit lehet újrahasználunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, takarékoskodunk, ezek alapvető emberi értékek, amiket továbbra is folytatni kell. Hogy ez segít-e a világon, vagy nem, az túl van a hatókörünkön, nem érdemes rajt rágódni, de az biztos, hogy saját jó érzésünk és lelki nyugalmunk érdekében meg kell csinálni, ette bátorítok mindenkit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában