Bővülés és megújulás a Zala mentén

2023.12.06. 11:00

Befejeződött a 4,9 milliárd forintos szennyvízprojekt három településen

Mintegy 4,9 milliárd forint uniós és hazai forrásból befejeződött Zalaszentgrót és térségének szennyvízkelési projektje, amelynek részeként 11 kilométernyi csatornarendszer és hat új átemelő is épült.

Péter B. Árpád

Sinka Imréné, Tekenye polgármestere, Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő, Baracskai József, Zalaszentgrót és Nagy Ferenc, Türje első embere a szennyvíztelep átadóünnepségén

Fotó: Péter B. Áprád

Három település, Zalaszentgrót, Türje és Tekenye működött együtt e beruházásban, amelynek konzorciumi vezető partnere az Építési és Közlekedési Minisztérium volt. A munkálatok során mintegy hatezer háztartást kötöttek rá a hálózatra, s bővítették, illetve korszerűsítették a Zala-parti városban található telepet, amely így nagyobb kapacitással működhet, évtizedekig biztonságosan ártalmatlanítva a térségben keletkező szennyvizet.

A ZALAVIZ Zrt. által üzemeltetett rendszer bővítése és megújítása az utóbbi évek egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása ebben a térségben, mondta el Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere, hozzátéve: a városban működő létesítmény eddig Zalaszentgrót, Zalabér, Zalavég, Batyk és Pakod szennyvizét kezelte. E projekt részeként felszámolták az elavult türjei telepet, illetve Zalaszentgrót és Türje eddig el nem látott részeit, valamint Tekenye teljes egészét csatornázták és rákötötték a hálózatra.

A város első embere kiemelte, 11 ezer ember biztonságos ellátását szolgálja ez a beruházás, ami hatalmas előrelépés. Felidézte, a 60-as években még a Zalába vezették az épülő csatornahálózat tartalmát, 1970-ben pedig 250 köbméteres befogadóképességgel megépült a zalaszentgróti szennyvíztelep. Ez most 1400 köbméter kapacitásúra bővült.

– A szennyvízrendszer komfortot jelent a háztartások számára, emellett környezetvédelmi szempontból is rendkívüli jelentőséggel bír. Erre példa, hogy nemrégiben a Zalában megjelentek a folyami rákok, s ez jelzi a víz tisztaságát – összegzett Baracskai József, hozzátéve, az érdeklődés miatt jövő tavasszal nyílt napot szerveznek majd a megújult telepre.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség parlamenti képviselője leszögezte, ez a fejlesztés a térség számára komoly előrelépést jelent, hiszen a korábban működő rendszer már elavult volt, és nem felelt meg a kor kívánalmainak. A hálózathoz most mintegy 600 ingatlan csatlakozott, ami környezetvédelmi szempontból is örvendetes.

– Ez a 4,9 milliárd forint akkor hasznosul igazán, ha megvan mellé a szaktudás, amit a konzorcium tagjainál, illetve a kivitelezőknél, a beruházásban közreműködőknél egyaránt tapasztalhattunk. Remélem, a továbbiakban is lesznek ebben a térségben olyan nagyprojektek, amelyek még komfortosabbá, jobbá teszik az élők mindennapjait – fogalmazott Nagy Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában