Ismeretterjesztő gyűjtemény

2023.12.05. 09:00

Az öt világvallás egy kiállításon

Világvallások és művészetek címmel nyílt meg hétfőn a Halis-könyvtárban Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró és szerzőtársa, segítője Kalmár Anikó új kiállítása.

Benedek Bálint

Gelencsér Gábor és Lehota M. János a kiállítás anyagát nézi

Fotó: Szakony Attila

Gelencsér Gábor évek óta ismeretterjesztő céllal gyűjti a bankjegyeket, érméket, zászlókat, retró képeslapokat és könyveket. Legújabb tárlata a bibliotéka emeletén a világvallások és a művészetek köré szerveződött a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva.

- A január 6-ig látható kiállításon szeretnénk bemutatni az öt világvallást, s azt, hogy miként reprezentálják magukat a különféle művészeti ágakban, mint a festészet vagy  az építészet - mondta Gelencsér Gábor. - Nagyon érdekes a tárlat nyitóképe, az első bemutatóasztalon a Szentföld ábrázolását láthatják a látogatók különféle újra kiadott középkori térképeken és rajzokon. Mellette öt bankjegy található, a világvallásokat bemutatva. Az elsőn Gábriel arkangyal látható, alatta a Noé bárkája egy örmény dram pénzen, majd egy régebbi izraeli sékelen a Tóra. Aztán az iszlám vallás jelenik meg, a pénzükön pedig egy medresze, vagyis a középkori iszlám világra jellemző korán iskola látható. Végül pedig a világ legnagyobb buddhista építménye, a Borobudur, Indonézia sztúpaegyüttese látható egy bankjegyen.

A tárlatot Lehota M. János esztéta ajánlotta az érdeklődő diákok figyelmébe. Gelencsér Gábor január 6-ig minden hét keddjén 15 órától ingyenes tárlatvezetésre invitálja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában