A civilek tetteitől megszépül a világ

2023.12.14. 14:00

A szeretet katonáit díjazták

Civil közösségeket támogató cégek képviselőit és kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil személyeket, közösségeket díjaztak szerdán a Halis-könyvtárban megrendezett 17. Köszönet napja elnevezésű rendezvényen.

Benedek Bálint

A díjazottak és az egyesület képviselői. Elöl (balról): Dolmányos-Pávlicz Erika, Szollár-Nikolics Zsanna, Stimeczné Lukács Kitty, Körtvélyessy Attila, Benedek Tamás. Hátul: Tiborcz Iván, Fási Barnabás, Körhöcz Milán, Varga Zoltán, Stimecz Fridolin Lajos, Budavölgyi Kálmán, Szabadics Zoltán és Lengyák István

Fotó: Szakony Attila

A szervező Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke, Lengyák István nyitotta meg a rendezvényt, aki hosszasan méltatta a civileket. Kiemelve, hogy ők azok az emberek, akik magukat olyan ügyre szánják, amire őket senki sem várta. Ők azok, akik – ha baj van – mindig megjelennek ott, ahol nem is számítanak rájuk. A szeretet katonái, akik olyan kicsi, vagy nagy gesztusokat tesznek, amitől megszépül a világ.

Ezután a rendezvény díszvendége, Szabadics Zoltán, a zalaszabari Holnapocska tábor alapítója szólt a közönséghez. Beszédében hangsúlyozta: bár a gazdasági élet szereplőjeként tekintenek rá, az eltelt évtizedek bebizonyították számára, hogy valójában sokkal fontosabb beszélni a társadalmi felelősségvállalásról. Illetve lényeges, hogy az üzleti menedzserek, a vállalkozók végre jót tegyenek.

- Segíteni sokféleképpen lehet - folytatta. - Szavakkal, tettekkel, cselekedetekkel és anyagi eszközökkel is. Ha tettekre váltjuk a gondolatainkat, és egy-egy civil kezdeményezés mellé állunk, az onnantól kezdve az életünk részévé válik. Jó érzéssel tölti el a szívünket, s attól kezdve szeretnénk mindig segíteni. A díjazottak pontosan értik a gondolataimat, hiszen az az út, amit eddig megtettek, egy társaságba hozott bennünket. Van két nagyon fontos szó az életünkben, amit gyakrabban kellene kimondanunk, ezek pedig: a bocsánat és a köszönöm. Aki ezt nem teszi meg, egy idő után csak sírva ismételgetheti.

Majd Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke lépett a mikrofonhoz, aki a civil szektor 17 évéről beszélt.

Kiemelte: az elnökségük 2007-ben döntött arról, hogy egy ünnepség keretében köszöntsék azokat a civileket, akik a rivaldafény helyett a háttérben sokat tesznek a közösségekért, a saját területükön kimagasló tevékenységet végeznek. Azóta hagyomány lett a rendezvényből és szerencsére sok embert, szervezetet állíthatnak Kanizsa közössége elé.

Kivételes pillanatok következtek, hiszen a kanizsai civilek Tiborcz Iván jazz zenészt a Falvak Kultúrájáért Alapítványnál felterjesztették a Magyar Kultúra Lovagja címre, amit elnyert. Az elismerést jövő év január 22-én, a 28. Magyar Kultúra Napja országos gálán veheti át a fővárosban.

A Kanizsai Fiatalok Közösségének ünnepi műsora után az elismerésekre került sor. A civilek szponzora a nagykanizsai Fa-Feri Kft. lett, mecénása a Jótékonysági Licit Nagykanizsa Online Közösség, önkéntese Benedek Tamás madármentő, fiatalja Körhöcz Milán, a Batthyány-gimnázium 9.D. osztályos diákja, közössége a Kanizsai Fiatalok Közössége, az év civil embere pedig Körtvélyessy Attila nyugállományú rendőr alezredes lett. Utóbbi a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke is, aki a díjazottak nevében mondott pohárköszöntőt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában