Előadás a Halis-könyvtárban

2023.12.06. 11:30

A cukorbetegség ma társadalmi probléma

A diabétesz november 14-ei világnapjához kötődően a Kanizsai Dorottya Kórház szervezésében kedden szakmai előadásokkal és ételkóstolással egybekötött programot tartottak Nagykanizsán, a Halis-könyvtárban.

Benedek Bálint

Dr. Brünner Szilveszter örül annak, hogy innentől kezdve háromhavonta a nagyközönség előtt is beszélhetnek a különféle betegségekről Fotó: Szakony Attila

Az eseményen dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató-főorvosa elmondta: egy évvel ezelőtt eldöntötték, hogy átalakítják a dietetikai szolgáltatásukat és közelebb viszik a betegekhez. Az élelmezési osztályuk munkatársai, dr. Faricsné Hári Vera vezető dietetikussal együtt felkarolták ezt a kezdeményezést, s magas színvonalú szakmai előadásokat írtak a cukorbetegség, az elhízás, a vesebetegség és a kardiovaszkuláris betegségek témakörében.

- Azóta ezeket a beszámolókat heti szinten hallgathatják meg a betegeink, és ők ebből informálódhatnak, valamint rengeteg tanácsot kaphatnak - folytatta. - Ez jól bevált a kórházban, ezért a Halis-könyvtárral együttműködve a nagyközönség előtt is bemutathatják a kollégáink az ismeretanyagot. Az ingyenesen látogatható alkalmon ezúttal a cukorbetegség került a középpontba, ezt követően három havonta több betegségcsoporttal is foglalkoznánk remélhetőleg egyre több érdeklődő előtt.

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: a cukorbetegség társadalmi probléma. Ma Magyarországon a felnőtt lakosság nyolc százaléka szenved ebben a betegségben, és további nyolc százalékot érint a diabéteszt megelőző állapot. Ez így összesen egymillió embert jelent. Ha ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy a cukorbetegség még milyen további érszövődményekkel jár, akkor világos, hogy foglalkozni kell ezzel a témakörrel.

Az előadások sorában dr. Késmárki Nóra, a kórház belgyógyász, diabetológus és endokrinológus részlegvezető főorvosa a diabétesz kezelésének módjairól szólt. Különös tekintettel az inzulinra, melyet több mint száz évvel ezelőtt fedeztek fel. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy miként változtak az inzulin beadásának lehetőségei és hogy milyen új gyógyszerek jelentek meg a cukorbetegség kezelésében.

- Ezek a készítmények nemcsak a vércukrot csökkentik, hanem megelőzik a szív- és érrendszeri eseményeket, a vesebetegség kialakulását, vagy gátolják, hogy az rosszabb legyen - összegezte a doktornő. - Az elmúlt tíz évben teljesen új dimenzióba lépett a cukorbetegség kezelése, sokkal többet tehetünk, mint korábban. A prevenció különösen fontos, főleg annak tekintetében, hogy Európában sajnos Magyarország a legelhízottabb ország. Ma már léteznek olyan ajánlások is, hogy tizenöt százalékos testsúlycsökkenéssel egy rövid tartamú 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható. Tehát, ha valaki hajlandó erre, vagyis az ajánlásban megfogalmazott értéket egy év leforgása alatt lassú, átgondolt diétával leadja, az már nem lesz cukorbeteg. Erre azért ritkán, de van példa, ehhez nagyon sok motiváció és segítség kell az embereknek.

Ezt követően dr. Bálint Tünde belgyógyász, diabetológus és endokrinológus főorvos az inzulinkezelés történetéről beszélt. Majd Lengyel Judit podiáter, a diabéteszes láb kezelője a lábkezelésről szólt, Trojkó Antónia dietetikus a cukorbetegség étrendi kezeléséről, míg dr. Faricsné Hári Vera a diétás termékeket ismertette. A fórumot egészséges ételek kóstolója zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában