December 17-én szentelik fel

2023.11.30. 11:30

Újra megszólaltatják gyönyörű hangján a nagykapornaki orgonát

Befejeződött a nagykapornaki Szentséges Üdvözítő templom 110 éves orgonájának több hónapig tartó felújítása, amit december 17-én szentelnek fel hálaadó szentmise keretében. Az idő vasfoga által megnémult hangszer ekkor szólal meg újra régi, gyönyörű hangján Hajdók Judit keze alatt.

Antal Lívia

Az új játszóasztal már a helyén

Forrás: Nagykapornak

Az orgonaművész, orgonatörténész kutatásai alapján ismert, hogy a nagykapornaki templom orgonáját a pozsonyi Schönhofer cég készítette 1913-ban, majd a szombathelyi Kempf (Kemenesi) Gyula végzett rajta átalakításokat 1922-ben.

Új sípok beépítésre várva
Forrás: Nagykapornak

– Az idő megtette a hatását. Szinte minden tönkrement az orgonán, a billentyűktől, a sípoktól kezdve a felépítményen, az orgonaszekrényen és játszóasztalon át. Az orgona motorja is megadta magát, melynek következtében elnémult a hangszer – idézte fel az előzményeket Tódor Szabolcs, a búcsúszentlászlói ferences kegytemplom esperes-plébánosa. – Tulajdonképpen teljesen újjá kellett építeni, és újra hangolni, amit Szabó András és Szarka György, a Soproni Orgonaépítő kkt. munkatársai végeztek el. Az eredeti állapot szerinti helyreállítását Hajdók Judit, mint műemléki szakértő felügyelte. Az orgona felújításának költségét összefogás biztosította. A nagykapornaki egyházközség az ilyen célra kihirdetett pályázaton támogatást nyert. A kiadásokhoz a helyi önkormányzat, valamint a hívek is hozzájárultak, és egy nagylelkű adomány is érkezett.

A templom ugyancsak összefogás segítségével megvalósult külső felújítása után ismét egy jelentős beruházáson lehetnek túl az orgona helyreállításával, hangsúlyozta Tódor Szabolcs atya.

Az orgona így nézett ki a felújítás előtt
Forrás: Nagykapornak

A nagykapornaki Szentséges Üdvözítő templom 110 éves felújított orgonáját december 17-én vasárnap 11 órakor szentelik fel. A szentmisét dr. Takáts István érseki általános helynök celebrálja. Közreműködik a búcsúszentlászlói és a nagykapornaki templom kórusa, valamint a ZalaBrass fúvósegyüttes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában