Pontyok és csukák

2023.11.01. 14:00

Továbbra is sikeres a halnevelő program Pusztaszentlászlón

Zalában egyedülálló módon évekkel ezelőtt saját halnevelő programot indított el a pusztaszentlászlói Haladás Horgász Egyesület. Az egy hektár vízfelületű Alsó-tavon megtiltották a horgászatot, annak érdekében, hogy az oda telepített kisebb méretű nemes halakat – elsősorban pontyokat és csukákat – folyamatos etetéssel fogható méretűre hizlalják.

Gyuricza Ferenc

A lehalászást az egyesület tagsága végezte

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ily’ módon halneveldeként működő tavat évente el alkalommal – az őszi időszakban – lehalásszák, hogy az ott kifejlett állományt áttelepítsék a horgászok számára nyitott Felső-tóba. A kemény fizikai munkát jelentő lehalászás az elmúlt hét végén zajlott, s azt ezúttal már külsős segítség nélkül, maguk az egyesület tagjai végezték.  

- A korábbi évek tapasztalatai, valamint az elmúlt időszakban beszerzett eszközök alapján már képes erre az egyesületünk tagsága – mondta dr. Jandó Zoltán elnök. – A munkában, aminek előkészületeit már csütörtökön megkezdtük, ezúttal 38 fő vett részt.  

Az elnök hozzátette: háromnyaras pontyból 1554 kilogrammnyi mennyiséget tudták áttelepíteni a Felső-tóba, ami két kilogrammos átlagtömeggel számolva mintegy 770-780 darab halat jelent. Ennek alapján a darabszámmegmaradás megközelítette a 90 százalékot, ami kifejezetten jó eredménynek tekinthető. Csukából pedig valamivel több mint kétszáz darabot sikerült lehalászni, ezek együttes tömege 272 kilogrammot mutatott a mérlegeléskor. Ezen felül körülbelül kétszáz kilogrammnyi, egyedenként négy kilogramm feletti tömegű pontyot helyeztek vissza továbbnevelés céljából az Alsó-tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában