Két napig szól a jazz Nagykanizsán

2023.11.10. 14:45

Táblát avattak az első jazzfesztivál emlékére

A kanizsai jazzklub alapító tagjai és támogatók közadakozásból emléktáblát állítottak csütörtökön az egykori Fabik Károly Úttörőház - jelenleg a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ - épületének falán.

Benedek Bálint

A kanizsai egyetem falán helyezték el az emléktáblát, balról: Béres János, dr. Polai György, Halmos Ildikó és Halász Gyula

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen a főszervező, Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja elmondta: az I. Nagykanizsai nemzetközi jazzfesztivál 50. évfordulójára gondolva tavaly több, a stílus iránt rajongó barátjával döntötték el, hogy emléktáblát készíttetnek a jubileumra.

- A Fegyveres Erők Klubja nyitott személyiségű igazgatója, Debreczeni Attila szervezte meg az első jazzfesztivált a Magyar Rádió közreműködésével - mondta köszöntőjében Halmos Ildikó, a jogutód Honvéd Kaszinó igazgatója. - Elképzelhető, hogy nagyobb helyre volt szükségük, ezért költöztették a koncerteket az úttörőház falai közé.

Az avatóbeszédet dr. Polai György, a Nagykanizsai Jazz Klub egyik alapítója mondta. Hosszasan mesélt az ötven évvel ezelőtti időszakról, amikor a kultúra bizonyos szegmensei új erőre kaptak. Táncházak, alkotó közösségek és zenei formációk alakultak.

- A félévszázad alatt akadtak a fesztiválnak hullámvölgyei és csúcspontjai - folytatta. - Olykor hívták másképp, de egyvalami mindig örök maradt, az pedig a jazz.

Ezt követően a mű alkotójával, a megyeszékhelyi Béres János Vajda Lajos-díjas szobrászművésszel közösen ünnepélyes körülmények között lerántották a leplet az emléktábláról. 

Az avatást követően két napig koncertek követik egymást a Medgyaszay Házban. A Kanizsai Kulturális Központ szervezésében a program november 10-én (péntek) 18 órakor 50 év plakátokon címmel fotókiállítással folytatódik a Medgyaszay Házban. Majd 19 órakor a Bágyi Balázs New Quartet lép fel, őket követi 20.30-tól a Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű formáció. November 11-én (szombat) 19 órakor a Varga Bendegúz Quartet játszik, végül 20.30-tól az angol Sara Dowling és Gayer Mátyás Quartet ad koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában