Az irgalmasság ma is fontos erény

2023.11.14. 19:30

Szent Mártonra emlékeztek a balatoni térség számos településén

A Nyugat-Balaton számos településén megünnepelték Szent Márton-napját. A programokon a látogatók már újborral is koccinthattak.

Péter B. Árpád

A keszthelyi Festetics-kastély kertjében Zichy Emőke és Mezei András megáldotta a Szent Márton-fát, illetve a hajdan itt állt templom emlékhelyét

Fotó: Péter B. Árpád

Keszthelyen sötétedés után, a Festetics-kastély parkjában kezdődött az immáron tizenkettedik alkalommal megszervezett program. A mécsesekkel megvilágított kertben dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere emlékeztetett: a Vas vármegyéből származó Szent Márton 1700 évvel ezelőtt élt, s a katonai szolgálat után a papi hivatást választotta, életét a szolgálatra és a rászorulók segítésére téve fel.

Ezt követően Mezei András, a Kármel plébánosa és Zichy Emőke református lelkipásztor megáldotta a Szent Márton-fát, illetve a hajdan itt állt templom emlékhelyét, majd a résztvevők apró lámpásokkal a kezükben a Fő térre vonultak, ahol Manninger Jenő polgármester arra hívta fel a figyelmet, a régióhoz kötődő szent „a szerénység, a nagylelkűség és a jó cselekedet jelképe”, és ezen erények napjainkban is fontosak.

Manninger Jenő: Ez a nap a tisztelet és az emlékezés mellett a vidámságról is szól, mögötte Mezei András és dr. Brazsil József
Fotó: Péter B. Árpád

– Ez a nap a tisztelet és az emlékezés mellett a vidámságról is szól, hiszen hagyományosan ekkor kóstolhatjuk meg az újbort – folytatta a városvezető. – E térség fontos kincse a bor, amely a magyarok évszázados értéke, s ezen a napon azokat is ünnepeljük, akik kemény és áldozatos munkával biztosítják ezt számunkra.

Mezei András plébános ünnepi beszédében arról szólt, Tours-i Szent Márton püspök sok erénye mellett gyakorolta az irgalmasságot, „amely azt jelenti, hogy észrevesszük a másik ember szükségét, s próbáljuk segíteni”, például megvigasztalva a szomorkodót vagy ételt adva annak, akinek nincs. András atya kiemelte, fontos, hogy aki jólétben él, ne zárja el a szívét, „és ebben példa lehet számunkra Szent Márton is, aki a rászorulókkal megosztotta köntösét, ételét, mindenét”.

Mezei András: Fontos, hogy aki jólétben él, ne zárja el a szívét. Mögötte dr. Brazsil József és Manninger Jenő
Fotó: Péter B. Árpád

A Kármel plébánosa ezután megáldotta az újbort, majd a kulturális műsort követően szeretetvendégség várta a résztvevőket.

A „szomszédvárban”, Hévízen a szombat esti szentmise után a hittanos fiatalok misztériumjátékot mutattak be a franciaországi Tours harmadik püspökéről, a szegények patrónusáról, aki Pannonia provinciában született. Ezután lampionos séta indult a Szentlélek-templomtól a belváros utcáin át, amit agapé követett a plébánia udvarán.

Hévízen a hittanos gyerekek idézték fel Szent Márton életét
Fotó: Halász Gábor

Gyenesdiáson pedig immár második alkalommal rendeztek Márton-napi kultúrestet a Kárpáti János iskolában, ahol a gyerekek lampionos felvonulása és műsora után újbort és libasültet lehetett kóstolni. A programot táncház zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában