Szavazzon Ön is!

2023.11.25. 15:00

Melyik legyen az év hala?

Immáron 15. alkalommal kerül sor az "Év hala" megválasztására. A Magyar Haltani Társaság elnöksége idén is három jelöltet állított: a gardát (Pelecus cultratus), a réticsíkot (Misgurnus fossilis) és a laposkeszeget (Ballerus ballerus). A természetkedvelők és halbarátok e három, hazánkban őshonos halfaj közül választhatnak, írja a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Zaol.hu

A 2024-es év halát a réticsík, a garda és a laposkeszeg közül lehet kiválasztani, szavazni december 31-ig lehet a társaság honlapján.

A szervezők írták, hogy a réticsík a hajdani mocsárvilág tömeghala volt, nevét még egy foglalkozás, a csíkászat is viselte. A réticsík napjainkban is többfelé megtalálható, de az állomány nagysága rendkívüli mértékben visszaszorult. A szavazáson a másik választható faj a garda, a Balaton híres hala, amelynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté. A harmadik jelölt a laposkeszeg, amely elsősorban a közepes és nagyobb folyóvizekben van jelen. A hal jellegzetessége a kissé nyújtottabb, oldalról nézve erősen lapított testforma.

Szavazás menetéről és további információkról IDE kattintva olvashat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában