Vármegyei közgyűlés

2023.11.30. 16:18

Megválasztották a területi választási bizottság tagjait

Ülést tartott csütörtökön a Zala Vármegyei Közgyűlés a Megyeháza Deák termében. Közmeghallgatást követően a testület az első napirendi pont keretében megválasztotta a Zala Vármegyei Területi Választási Bizottságot.

Zaol.hu

Dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke a csütörtöki ülésen Fotó: Pezzetta Umberto

A bizottság tagjai: dr. Ferenczi Csongor, dr. Szép Attila és dr. Tuboly János; póttagjai: dr. Dániel Csaba és dr. Németh Tamás.

Második napirendi pontként Márkus Tamás, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztályának vezetője adott tájékoztatást az építésügyi feladatellátásban bekövetkezett szervezeti változásokról, valamint a jogszerű és szakszerű kivitelezés ismérveiről. Elhangzott: a kormány 2020. március 1-től az építésügyi hatósági feladatokat ellátó általános építésügyi hatóságként az építmények, építési tevékenységek tekintetében a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokat jelölte ki. A Zala Vármegyei Kormányhivatal szervezeti egységeként az építésügyi, örökségvédelmi, mérésügyi és műszaki biztonsági hatósági feladatokat a vármegyében a főosztály három osztályra – Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály (Zalaegerszeg), Építésügyi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztály (Nagykanizsa), valamint Építésügyi Osztály (Keszthely) – tagozódva látja el. A zalaegerszegi osztály részeként Lenti és Zalaszentgrót városokban ügyfélszolgálati helyeket alakítottak ki.

A Zala Vármegyei Területi Választási Bizottság tagjainak eskütétele a közgyűlésen Fotó: ZH

A főosztályvezető kiemelte, hogy az előírások és szabályok betartatása mellett a továbbiakban is ügyfélbarát módon segítik az építtetőket és minden kivitelezésben résztvevőt az épületek és építmények szakszerű és problémamentes megvalósításában.

A tájékoztató után a közgyűlés módosította 2023. évi költségvetését. A pályázati elszámolásokból származó bevételek átvezetésével a bevétel-kiadási főösszeg 1 milliárd 267 millió 658 ezer forintra növekedett.

A negyedik napirendi pont keretében a közgyűlés a vármegye önkormányzata által benyújtott két pályázat jóváhagyásáról döntött. A Climate Champions projekt célja, hogy javítsa a határ menti régió felkészültségét és ellenálló képességét az éghajlatváltozás hatásaival szemben, és hozzájáruljon a helyi CO2-kibocsátás-csökkentési eredményekhez a klímatudatos életmód népszerűsítésével. A HyperBOT projekt a hiperbár oxigénterápia hatásainak a hazai és osztrák partnerekkel, köztük a grazi orvosi egyetemmel (Medizinische Universität Graz) közös kutatását, a kezelések hatékonyságának bizonyítását és az eljárás népszerűsítését célozza.

A fentieket követően a 2024. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyását, végül a vármegyei közgyűlés 2024. évi munkatervét fogadta el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában