Az aradi vértanúk arcképe a pásztorboton

2023.11.12. 12:00

Kiss István György pásztorfaragás gyűjteményéből nyílt kiállítás a Gébárti Népi Kézműves Regionális Alkotóházban

"Bennünk élő múlt" címmel látható szombat óta a Kiss István György (1947–2018) táncpedagógus pásztorfaragásokat tartalmazó gyűjteményét bemutató időszaki tárlat a Gébárti Népi Kézműves Regionális Alkotóházban.

Arany Horváth Zsuzsa

Balról Prokné Tirner Gyöngyi, mögötte Szabó Zoltán a családtagok társaságában: Kiss Norbert, Kiss-Molnár István, Kiss Istvánné és két unoka, Gergő és Zekő

Fotó: Pezzetta Umberto

A szenvedélyes gyűjtő hagyatéka 330 pásztorbotot, 200 faragott figurát őriz, ebből 80 alkotás került a jurtatér földszintjére. A megnyitón Kiss-Molnár István, a ház vezetője, Kiss István György fia köszöntötte az egybegyűlteket, a népi alkotóművészt világának hangulatába ifj. Horváth Károly népzenész muzsikája kalauzolta a résztvevőket, a szakmai laudációt pedig Szabó Zoltán etnográfus, a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa mondta. Jelezte, ez a gyűjtemény országosan egyedülálló, ilyen gazdag kollekciója múzeumoknak sincs. A használati tárgyak, a népi szobrászat mellett kiemelte a történelmi témájú, illetve a hadifogságban készült faragásokat, különösen nagy elismeréssel adózva például annak a faragónak, aki egy pásztorbotra ráfaragta az összes aradi vértanú arcképét. A résztvevők a tárlatnyitó után népzenei, néptáncos műsorral emlékeztek Kiss István Györgyre, melynek keretében Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti alkotóház korábbi vezetője is felidézte a közös emlékeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában