Öt hektár erdőt telepítettek a hallgatók

2023.11.28. 19:30

Garabonc határában 20 ezer mézgás éger csemete került a földbe

Öt hektár erdőt telepítettek egyetlen nap alatt Garabonc határában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) munkatársai.

Péter B. Árpád

Kétszáz hallgató és a nemzeti park számos munkatársa vett részt a munkában

Fotó: Schneidler Viktor, BfNPI

Mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) erdőtelepítési projektje, amelynek egyik szakmai partnere a BfNPI. Előbb a Garabonc határában lévő területet vadkárelhárító kerítéssel körbevették a résztvevők, majd a talaj előkészítése után kétszáz elsőéves hallgató és az egyetem számos tanára, illetve a nemzeti park több erdész és természetvédelmi szakembere öt hektár erdőt telepített. Méghozzá rekord gyorsasággal: egyetlen nap alatt.

A BfNPI beszámolója szerint a munka megkezdése előtt a fiatalok rövid elméleti és gyakorlati ismertetőt kaptak a csemeték úgynevezett ékásós ültetésének technológiájáról, majd 20 ezer mézgás égert helyeztek a földbe.

A résztvevők egyetlen nap alatt betelepítették az öthektáros területet
Fotó: Schneidler Viktor, BfNPI

A munka kezdetén a szakadó esővel, később a viharos erejű széllel is dacoltak a résztvevők, akik délután már ragyogó napsütésben dolgozhattak. S mindennek eredményeként „nemcsak öt hektárnyi fiatal erdő született, hanem közösségépítő hatásával a telepítés szorosabbra fűzte a jelenlévők egymáshoz és a természethez való viszonyát is”, állapította meg a BfNPI kommünikéje.

A történet pedig folytatódik: a csemeték tavaszi megeredését követően a fiatalok részt vesznek a terület gondozásában, s a tervek szerint, más helyszínen, újabb öt hektár erdőt telepítenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában