Meglátni a csendes csodát

2023.11.21. 13:19

Fogyatékkal élő fiatalok alkottak a hévízi iskolában

Együtt alkottak értelmi fogyatékossággal élő és ép fiatalok a Lámpás ’92 Alapítvány Kárpát-medencei képzőművészeti sorozatának legújabb állomásán a hévízi általános iskolában.

Péter B. Árpád

Az első ecsetvonások a közös képen, b-j: Papp Gábor, Csepregi Mária és Bíró Krisztián

Fotó: Péter B. Árpád

A Csendes csodák címet viselő műhelymunka megnyitóján az Illyés-iskola zenét tanuló diákjai csillantották meg tehetségüket, majd Csepregi Mária igazgató arról beszélt, ez a program a gyerekek érzékenyítésének is kiváló eszköze, s persze jól szolgálja a tehetséggondozást. „Hisszük, hogy a művészeti nevelés olyan pozitív értéket ad a fiataloknak, amely elősegíti értelmi fejlődésüket is”, emelte ki a direktor.

Az iskola vezetője arra hívta fel a figyelmet, mindenki tehetséges valamiben s lehet benne pozitív értéket találni, „csak egy pillanatra meg kell állnunk, egymás felé fordulnunk, s akkor meglátjuk a másikban a csendes csodát”.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint e felemelő program is azt bizonyítja, „mai társadalmunkban hatalmas szükség van az érzékenyítésre, a szemléletformálásra”. Vagyis arra, hogy megtanítsuk gyermekeinknek: az, hogy valaki eltér a nagy átlagtól bármilyen módon is, nem lehet alapja kirekesztésnek, vagy akár élcelődésnek, netán érzelmi, fizikai bántalmazásnak, szögezte le.

A városvezető kiemelte: szükség van arra is, hogy „sérült embertársaink valóban méltó helyet foglalhassanak el abban a társadalomban, amelynek szerves és hasznos tagjai”, s ebben mi, ép emberek nyújthatunk segítséget – elfogadással, empátiával, odafordulással.

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Alapítvány elnöke elmondta, közhasznú szervezetük immár harminc éve azért dolgozik, hogy fogyatékossággal élő fiataloknak nyújtson „kiscsoportos, családias ellátást”, sokaknak a foglalkoztatását is biztosítják, két évtizede pedig a képzőművészet lehetőségeivel adnak arra lehetőséget, hogy védenceik megmutassák különleges világukat.

Istentől mindenki kapott valamilyen talentumot. A megnyitó után (b-j) Varga Zoltán, Papp Gábor, Csepregi Mária és Kiss László

Emlékeztetett, e sorozat két éve Keszthelyről indult, s ebben gyakran összekapcsolnak különféle művészeti ágakat: fiataljaik sokszor zenére alkotnak.

Kiss László esperes-plébános arról szólt: Istentől mindenki kapott valamilyen talentumot, s az élet is azt bizonyítja, mindenki jó valamiben, csak ezt meg kell találni és segíteni, hogy a tehetség kibontakozzon. László atya elárulta, az itt született alkotásokat december elején a Szentlélek-templomban kiállítják, ahol a hívek megcsodálhatják majd a csendes csodákat.

A megnyitón az Illyés-iskola zenét tanuló növendékei működtek közre

A Lámpás-alkotónapok hagyományaihoz híven ezúttal Csepregi Mária, Papp Gábor és az egyik fiatal művész, Bíró Krisztián elkezdett egy festményt, amelyet a nap során a közreműködő fiatalok fejeztek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában