Balaicz Zoltán Budapesten tárgyalt

2023.11.01. 15:30

Felülvizsgálják az M76-os terveit

Az Építési és Közlekedési Minisztériumban egyeztetett Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere Nagy Bálint közlekedési államtitkárral és Ágh Péter beruházási államtitkárral több zalaegerszegi fejlesztési projektről, közölte a polgármester a Facebookon.

Szabó Judit

Balaicz Zoltán Nagy Bálinttal és Ágh Péterrel tárgyal

Fotó: Facebook/Balaicz Zoltán

Bejegyzése szerint az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út kapcsán jelenleg zajlik a Zalaapáti és Balatonszentgyörgy közötti szakaszon a tervek felülvizsgálata, annak érdekében, hogy a környezetvédelmi szempontok jobban és hatékonyabban érvényesüljenek a Kis-Balaton térségében. Ez a korábbihoz képest új, a természetvédelmi területet nem érintő nyomvonal kialakítását célozza. A jelenleg zajló tervezési munka az érintett szakaszon túl több ív és emelkedő méretén is változtat. A tervezés 2024 elején zárul le, utána készülhet kormányelőterjesztés a kivitelezés folytatásának elindításáról.

Közben zajlik a Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti 74-es út gyorsforgalmi kapcsolattá fejlesztésének előkészítése és tervezése is, közölte a polgármester, hozzátéve: ugyancsak fontos a Zalaegerszeg/Zalaszentiván és Nagykanizsa közötti vasútvonal villamosítása is, az erre vonatkozó tervezési közbeszerzési felhívás novemberben fog megjelenni.

A Zalaegerszeg és Zalaszentiván közötti vasúti deltavágány kiépítésére vonatkozóan november 2-án zárul a nyílt európai uniós közbeszerzés. Ez a projekt szorosan kapcsolódik az év végig elkészülő zalaegerszegi logisztikai ipari parkhoz, valamint a kialakítás alatt álló logisztikai központ és konténerterminál beruházáshoz.

Beszámolt arról is, hogy kormányelőterjesztés készült a szükséges állami pénzügyi forrás biztosításáról a Kosztolányi utca kétirányúsításának és felújításának folytatásához (a Hunyadi utcától a vasútállomásig és a rendelőintézetig).

A déli ipari parkban hamarosan induló fejlesztéseket is kiszolgáló, tervezett déli átkötő út kapcsán az építési engedélyt kiállította a hatóság, a kiviteli tervdokumentáció jóváhagyása folyamatban van, a közbeszerzés még idén elindulhat.

A fedett, négy évszakos, fűthető gyermekjátszóház tervezése elkezdődhet. A TOP Plusz pályázati keretben 456 millió forint forrás rendelkezésre áll, a hiányzó összeget a kormány biztosítani fogja.

A volt tiszti klub felújításával kapcsolatban Balaicz Zoltán közölte: a közbeszerzés lezárult, a nyertes kivitelezővel a szerződést aláírták, kormányelőterjesztés készült a szükséges forrás 2024-es biztosítására.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában