Életre keltették a Márton-lámpást is

2023.11.12. 19:30

Felelevenítették a Márton-napi hagyományokat Lovásziban

Pénteken Márton-nap alkalmából tartott rendezvényt hagyományosan a Lovászi Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület tagsága a község önkormányzati éttermében.

Korosa Titanilla

Meggyújtották az alkalmi szerzetesek a Márton-napi lámpást

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen Jordanics Gábor vezette végig narrátorként a jelenlévőket a klub tagjai által összeállított műsoron, melyben felelevenítették Szent Márton legendáját a Buda Ernő Körzeti Általános Iskola diákjainak közreműködésével. A fiatalok rövid színdarabban adták elő a tours-i püspök életének jelentős mozzanatait.

A diákok felelevenítették Szent Márton élettörténetét
Fotó: Korosa Titanilla

Szent Márton Pannóniában született a negyedik században, Itáliában nevelkedett, ahol az apja a római császárt szolgálta. Márton nem akart katona lenni, megszökött a feladat elől és egy templomban talált menedéket, ám amikor a császár rendelete miatt a veteránok fiainak hadba kellett vonulniuk, ő is a harctéren találta magát. A katonaélet azonban nem keményítette meg a lelkét, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a legenda szerint, egy novemberi napon Márton kettéhasította a köpenyét és a felét egy didergő nincstelenre terítette. Aznap éjszaka megjelent neki Jézus a koldus alakjában és megváltoztatta Márton életét, aki ezután kilépett a hadseregből, megkeresztelkedett.

A Márton-napon a ludak is szerepet kapnak, egy Szent Mártonhoz fűződő legenda szerint a férfi a libaólba bújt el, nehogy püspökké válasszák, ám a szárnyasok gágogása elárulta, így kénytelen volt meghajolni a nép akarata előtt.

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen életre keltették a Márton-lámpást is, mely a Márton- napi mondakör kultikus tárgya. A tűzgyújtás hagyománya a katolikus egyház rendeletének köszönhető. Eszerint a fény használata ezen a napon arra szolgál, hogy Szent Márton emléke és jó cselekedeteinek híre eljusson mindenkihez. Hogy a lámpáshoz köthető szakrális jelleget átélhessék a program résztvevői, egy középkori kolostor hangulatát is megidézték a szervezők, illetve az "alkalmi szerzetesek".

Fotó: Korosa Titanilla

Emellett Borbás Marcsi videós segédletével a libacomb sütésének egy receptjével is megismerkedtek, énekeltek alkalomhoz illő dalokat, a vacsorával és az újbor kóstolásával a kulináris élvezeteknek is adóztak, majd retró partival zárták az eseményt a nyugdíjasok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában