Helyi közélet

2023.11.27. 09:30

Értékeket adott a városnak

Pénteken tartotta kiemelt intézményi ünnepségét, az úgynevezett Patrocímiumot Nagykanizsán a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda. Az egész napos programsorozat keretében a piarista rend alapítójáról, Kalazanci Szent Józsefről is megemlékeztek.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Szakony Attila

Az ünnepség a Felső templomban kezdődött szentmisével, melyet a piarista rend magyarországi tartományfőnöke, Zsódi Viktor celebrált. A város polgármestere, Balogh László szintén ezen a helyszínen köszöntötte az intézmény dolgozóit, diákjait. Kiemelte: a piarista iskola többek között szellemiséget, kultúrát, szemléletmódot, világlátást, hitet és bizalmat, azaz kalazancius értékeket adott Nagykanizsának.

 

- Régiós szellemi központ lehettünk – folytatta Balogh László, emlékeztetve arra is, hogy a 258 éve, 1765-ben alapított piarista iskola az akkori Vas, Zala és Somogy vármegyék egyetlen gimnáziuma volt, ahol mások mellett Virág Benedek, Deák Ferenc, Wlasics Gyula, Hevesi Sándor, Kaán Károly, Mező Ferenc, Fejtő Ferenc vagy éppen Tüskés Tibor alapozhatta meg tudását. A polgármester őket, illetve más piarista intézményekben tanult nagyjainkat ajánlotta példaképként a jelenlegi tanulók elé.

A program iskolai versenyekkel folytatódott, ennek egyik előzetes feladata egy interaktív kiállítás elkészítése volt, amely során a tanulók 16 híressé vált egykori piarista diák életét és munkásságát mutatták be. A nap öregdiák találkozóval ért véget, amelyre nemcsak az intézmény volt tanulóit, hanem a jelenlegi gimnazistákat is meghívták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában