Avató

2023.11.10. 12:30

Egykori zalai honvéd sírját újították meg Szőcén

A napokban tartották a Vas vármegyei Szőcén, mely egykor Zalához tartozott, a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred kötelékében az első világháborúban harcolt és arany vitézségi éremmel kitüntetett Nagy János tartalékos zászlós felújított síremlékének átadását és megáldását.

Korosa Titanilla

Az avatás résztvevői Nagy János felújított síremlékénél

Fotó: Korosa Titanilla

Az avatón emlékezőbeszédet mondott Pintér Tamás történész-levéltáros, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. A felújított síremléket Páli Zoltán zalalövői plébános áldotta meg.

A síremlék átadása után Tornyos Ottóné polgármester egy iskolai tablót mutatott, mely Nagy János házának padlásáról került elő évekkel ezelőtt, mikor az ingatlant eladták és kiürítették a padlást, a hagyatékként őrzött tablót a szomszéd ház tulajdonosa őrizte meg. A tablóképen látható Nagy János, akinek eddig nem tudtak ismert portréjáról.

A tablón a következő felirat olvasható: A Csurgói Állami Tanítóképző IV. növendékei az 1911-12-es tanévben.

A szőcei ünnepséget követően Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban a Hadak Útján című előadássorozat részeként Pintér Tamás történész-levéltáros tartott vetített képes előadást a Nagykanizsai 20-as honvédek nyomában az Isonzónál címmel.

Az egybegyűlteket Huszár András, a programsorozat megálmodója, valamint Balogh László polgármester köszöntötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában