A torzómentesítésre is koncentrálnak

2023.11.30. 19:56

Az új beruházási törvény az innováció és a fenntarthatóság jegyében

Az építőipari beruházások költségcsökkentéséről rendeztek konferenciát Keszthelyen. A nyitóelőadáson elhangzott: már a parlament előtt van az építészetről szóló törvény, amely például a barnamezős területek hasznosítását is szabályozza, ösztönzi.

Péter B. Árpád

Nyul Zoltán: jelenleg hét nagyprojekt fut az országban a magasépítés területén

Fotó: Péter B. Árpád

A szakmai rendezvényen Nyul Zoltán magasépítésért felelős helyettes államtitkár (ÉKM) a november 8-án hatályba lépett beruházási törvény kapcsán elmondta, a jogszabály – amelynek végrehajtási rendeletei néhány héten belül megjelennek – olyan időben született, amikor az állami beruházások volumene némiképp csökken, ám ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a cégek innovációs tevékenységüket a „maximumra pörgessék, mert ez a jövőbe való befektetés”.

– Rengeteg változással szembesülünk, s olyan átalakítás közben vagyunk, amely az ágazat minden szereplőjének munkáját alapjaiban befolyásolja. Az ilyen mélységű változások hosszú távon, akár évtizedes távlatban meghatározzák azt a környezetet, amelyben ténykedünk – szögezte le Nyul Zoltán.

Az új beruházási törvény az innováció jegyében, a kiszámíthatóságra és a fenntarthatóságra alapozva, a minisztériumi szinergiákat kihasználva szabályozza az ágazat működését, s koncepcionális változás, hogy az eddigi gyakorlattal szakítva a kiviteli tervek alapján indul majd a munka, és emiatt „rengeteg tervelőzmény átdolgozása lesz a következő időszak egyik fontos feladata”, mint ahogyan az energetikai felülvizsgálat is, fogalmazott a helyettes államtitkár.

A PCT Hungary által szervezett konferenciára az ország minden részéből érkeztek építőipari cégek vezetői, képviselői

Nyul Zoltán beszélt arról is, az Országgyűlés asztalán van az építészetről szóló törvény, amely több általános alapelvet megfogalmaz.

– Együtt kell élnünk saját természeti és épített környezetünkkel, az örökségünkkel, s emiatt törekednünk kell a minél természetesebb megoldásokra. Ebben komoly felelősségünk van, mint ahogyan a barnamezős területek jövőjével kapcsolatban is. Ezek kihasználtsága – bár vannak már jó példák – alacsony szinten áll. A mi történelmi felelősségünk az, hogy ne hagyjuk az utódainkra e probléma megoldását – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve: fontos cél az úgynevezett torzómentesítés, köztük a félbemaradt beruházások befejezése is.

Nyul Zoltán kiemelte, jelenleg hét nagyprojekt fut – különböző fázisokban – a magasépítés területén, köztük a megújuló zalaegerszegi mentőállomás kialakítása, s hasonló beruházásokra a későbbiekben is lehet számítani, „hiszen nem szerencsés elvárni a magas szintű életmentést olyan kollégáktól, akiknek mondjuk a fejükre csöpögő víz mellől kell kivonulniuk. A közszolgáltatásokat illetően az infrastruktúra biztosítása is alapvető felelősségünk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában