Állami kitüntetést kaptak

2023.11.12. 15:30

Az idősbarát Kisgörbő elismerése

A kulturális és belügyi tárca idén is meghirdette a pályázatot az Idősbarát Önkormányzat Díjra. Az országban 12 település kapta meg az elismerést, köztük a zalai Kisgörbő.

Szabó Judit

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (b7) és Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (b6) a díjazott önkormányzatok vezetőivel az Idősbarát Önkormányzat Díj 20. átadó gáláján a Magyar Királyi Lovardában 2023. november 9-én. Balról a második Kozma Gábor, Kisgörbő polgármestere

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kozma Gábor, Kisgörbő polgármestere csütörtökön A Budai Várban, a Magyar Királyi Lovardában vehette át a díjat Dukai Miklóstól, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától és Hornung Ágnestől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárától.  

A két évtizede alapított Idősbarát Önkormányzati Díjra 94 település pályázott idén. A pályázatok azt tartalmazták, hogy az adott önkormányzat a kötelező feladatain túl milyen innovatív ötletekkel, egyedi kezdeményezésekkel teszi jobbá, tartalmasabbá, biztonságosabbá idős lakosai mindennapjait. 

Kisgörbőn a Kozma család adott lendületet a közösségi élet kibontakozásának, miután Zalába települt. Kozma Gábor polgármester lapunknak elmondta: ma már természetes, hogy a falvakban biztosítják az alapvető szociális szolgáltatásokat, de ennél többet akartak tenni. Éppen ezért kérte fel nyugdíjas pedagógus édesapját, Kozma Ferencet, hogy legyen motorja egy időseket összefogó szervezet létrehozásának és működtetésének, amivel az önkormányzat minden segítséget megad. Így jött létre a Kézfogás nyugdíjasklub, amelybe közel 30-an járnak Kisgörbő 192 lakosából.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szervezeten belül gyaloglóklub működik, a tagok a pályázaton nyert sétabotokkal bejárják a környéket, sokfelé kirándulnak. A szellemi frissesség megőrzése érdekében pedig előadásokat szerveznek számukra, és azt is sikerült elérni, hogy az idősek kézműves alkotások készítésébe kezdjenek. Sokan találtak új hobbit, legyen az kavicsképek vagy virágkompozíciók megalkotása. Ez is mutatja, hogy mennyi alkotókedv, életerő van még a nyugdíjas korosztályban, amit vétek lenne nem kihasználni, vallja a falu vezetősége.  

Az idősek nagy szerepet vállaltak annak a polgármesteri kezdeményezésnek a valóra váltásában is, hogy fogadjon be a település ukrán menekülteket a háború kitörése után. Kezük munkájával járultak hozzá a menedékház rendbe tételéhez, kertjének kialakításához, és az alatt a másfél év alatt, amíg ott voltak a menekültek, gyerekfelügyelettel vagy éppen süteménysütéssel könnyítették meg a mindennapjaikat. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Idén az említett állami díj elnyerése mellett Kozma Gábor Zala vármegyétől is kapott elismerést, Idősbarát Polgármester kitüntetést az e téren végzett példaértékű munkájáért.    
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában