Zalaszentiván és Bödeháza különdíjas lett

2023.11.07. 10:30

Átadták az Év Digitális Faluja díjakat - Csatár is a győztesek között

Az Év Digitális Faluja díjat négy kategóriában ítélték oda: Csatár az Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategória díjazottja lett, s a különdíjasok között is van két zalai település: Zalaszentiván és Bödeháza. Az elismeréseket fővárosi ünnepségen adták át a díjazottaknak.

Zaol.hu

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondott beszédet a díjátadón

Fotó: Mátrai Dávid/AM Sajtóiroda

Az Innovatív települési környezet kategória díjazottja a vajdasági Bácsfeketehegy, a Fenntartható épített és természeti környezet kategória díjazottja Csemő, az Innovatív gazdasági ökoszisztéma díjazottja pedig Bükkszentkereszt lett. A további különdíjasok pedig Arló és Sajószöged, számolt be róla az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Az Év Digitális Faluja díjakat a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ítéli oda évente a technológiai innovációkat alkalmazó 5000 lakos alatti Kárpát-medencei települések számára. A díj célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jógyakorlatok, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését. 
A díjátadón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év vidékpolitikája számtalan eszközzel járult hozzá a kistelepüléseinken élők életminőségének javításához. Mint mondta, az Agrárminisztérium jelentős segítséget nyújtott ebben, a Vidékfejlesztési Program keretében a közel 3200 hazai településből 2415 nyert valamely fejlesztésére támogatást. Az érintett településeken összesen 240 milliárd forint értékben több, mint 5700 projektet támogatott a szaktárca, amelyekből például külterületi utak újulhattak meg, szennyvízkezelési fejlesztések valósultak meg, településképet javító beruházások készülhettek el vagy megújulhattak a piacterek. Mindezzel a vidéki településeken élők életminősége javult, a szolgáltatások palettája bővült, azok színvonala emelkedett.

Az új pályázati rendszerben az eddigieknél még szélesebb eszköztárral segíti az Agrárminisztérium a fejlődni kívánó vidéki közösségeket. 2027-ig 450 millió euróval gazdálkodhatunk a kistelepüléseket segítő vidékfejlesztési intézkedéseink révén, amelyből szándékunk szerint jelentős összeg jut majd a települési önkormányzatok és a helyben lévő vállalkozások, szervezetek együttműködésének keretében megvalósuló projektekre, legyen szó biomassza alapú energetikai projektekről, aktív turisztikai fejlesztésekről vagy éppen települési digitális alapú megoldások elősegítéséről – közölte Feldman Zsolt, AM Sajtóiroda beszámolója szerint.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában