Fotósunk a Gébárti-tónál járt

2023.11.12. 17:15

Amerre lépünk gomba terem - fotógalériával

Az elmúlt napokban leesett sok eső kedvezett a legtöbb gombafajnak, hisz tudjuk, hogy a gombák a párás, vizes helyeket kedvelik.

Zaol.hu

Egymásba nőnek a gombák a Gébárti-tó partján, ám érdemes őket bevizsgáltatni

Fotó: Fehér Márk

Zala vármegye gazdag az erdős, fás vidékekben, amely a gombák legkedveltebb élőhelye, ugyanis az erdőkben kevés a napsütés, ám annál több a párás, nyirkos terület. Rengeteg ehető gombafaj található Zalában (ezekből naponta 2 kg-ot haza is vihetünk fejenként hivatalosan), ám érdemes figyelni és ha nem vagyunk benne biztosak érdemes bevizsgáltatni egy szakértővel a talált eleséget, hisz sok olyan gomba van, amely mérgező. 

A mérgező gombák komoly bajt is okozhatnak, a hányás, hasmenés mellett izomgörcsöt, vesekárosodást, de a legismertebb mérgező gomba, a gyilkos galóca, akár halált is okozhat. Érdemes tehát bevizsgáltatni az erdőkben szedett gombát, vagy ellenőrzött helyről (boltból, piacról) vásárolni és a bajt elkerülni.

A legismertebb mérgező gombáink: döggomba, gyilkos galóca, fenyves sisakgomba, világító tölcsérgomba.

A legismertebb ehető gombáink: laskagomba, vargánya, őzlábgomba, csiperke. Ezeket párolva, sütve, rántva, pörköltben, szinte bárhogy lehet fogyasztani, de mindenképpen, süssük, főzzük meg valamilyen formában.

Aki esetleg még nem kapott kedvet erdőt járni és gombát szedni, nézze meg Fehér Márk kollégánk fotóit, amelyeken a Gébárti-tó partján található gombák láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában