Egyre több település csatlakozik

2023.11.26. 12:30

Adventi kalendáriummá változnak a települések hamarosan Zalában

Egy hónap múlva karácsony, hamarosan elkezdődik az adventi várakozás időszaka. Az utóbbi években egyre több településen igyekeznek meghitté tenni az ünnepet azzal is, hogy díszbe öltöztetik a köztereket, illetve az ünnepi várakozás részévé váltak a fénylő adventi ablakok, egyben közösségi élménnyé. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor egy esti séta az utcákon.

Korosa Titanilla

Forrás: Likebalaton.hu

Ennek lényege, hogy december 1. és 24. között minden nap felgyulladnak a fények egy-egy ház ablakában, jelezve, hogy hány nap van még szentestéig, ahogy az adventi kalendáriumban is kinyitunk egy ablakot. Így karácsony közeledtével napról napra több ház ablaka öltözik majd díszbe, míg december 24-én az összes ablak ünnepi fényben ragyog majd.

Zalában is több településen csatlakoznak a helyiek ehhez a kezdeményezéshez, a jelentkezők kiválaszthatják a napot, hogy mikor teszik ki az ablakba a fénylő számot.

Meghirdették a felhívást első alkalommal Pórszombaton, Szentgyörgyvölgyön, Lentiben a Sugár utca lakói már gyakorlottan készülnek ily módon az adventre, ahogy Nován is. Utóbbi helyen csatlakozni lehet ablakdísz készítésével, vagy akár úgy is, hogy a faluban sétálva megkeresika „számvadászok” az aznapi ablakot, és lefotózzák. Hogy melyik nap hol található a sorszámmal ellátott kidíszített világító ablak, az meglepetés, de minden délelőtt segítséget adnak majd a szervezők a lakók által elérhető felületen arról, hogy hol érdemes aznap keresni.

Solymárról indult el a kezdeményezés, 2016-ban ott nyíltak ki a Világító adventi kalendárium ablakai, azóta a népszerű kezdeményezéshez több száz település csatlakozott.

A legegyszerűbbtől a kreatív megoldásokig sokféle díszítés lehetséges, például üvegfestéssel képek, minták rajzolása, papírból kivágott csillagok, hópelyhek, fenyőfák, téli táj, házikók, hóember, vagy sziluettek hátulról megvilágítva, de akár karácsonyi feliratok vagy mézeskalács figurák is elhelyezhetők az ablakokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában