Ady Endre születésnapján

2023.11.22. 08:30

Ady nevét viselő zalaegerszegi iskola is emlékezik

A zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete és diáksága november 22-én, szerdán délelőtt emlékezik meg a névadóról az intézmény udvarán álló szobránál.

Zaol.hu

Farkas Ferenc Ady-szobra a költő nevét viselő zalaegerszegi iskola udvarán

Forrás: ZH-Archívum

Az Ady iskola Kiváló Művészetoktatási Intézmény címmel rendelkezik, a független szakmai minősítő testület Akkreditált Kiváló Tehetségpont kitüntető címre is érdemesnek tartotta az iskolát, emellett a városi általános iskolák között egyedüliként elnyerte a Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. Városközponti iskolaként pedig kiérdemelte az Örökös Ökoiskola titulust is.

Ady portréját 1908-ban Székely Aladár készítette

A magyar irodalom is ezen a napon emlékezik meg az 1877-ben november 22-én született Ady Endréről, és meghatározó erejű lírájáról. Ha a diákkorát vizsgáljuk, látjuk, „az érmindszenti kis nádfedeles parasztházból beviszik a 18 kilométernyire fekvő Nagykárolyba”, fogalmaz a Pintér Jenő szerkesztette Magyar irodalomtörténet. Itt végzi a gimnázium négy alsó osztályát. Kosztos diák különféle helyeken. 1892–1896 közt négy évig a zilahi református kollégium tanulója. Kitűnő emlékezőtehetsége van, jeles diák, tanárai szeretik. Testi ügyetlensége feltűnő, a leggyöngébb tornászok egyike, társai mulatnak esetlen mozdulatain. Kosztos helyein együtt lakik testvéröccsével. Ötödik osztályos korában néhány diáktársával szépirodalmi lapot indít, a kis kőnyomatos újságba verseket ír. Mint hatodik osztályos diák az önképzőkörben dicséretet nyer Márkó királyról szóló balladájával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában