Idén első alkalommal

2023.11.27. 17:04

A mézfogyasztást népszerűsítették Zalaszentbalázson

Idén első alkalommal Zalaszentbalázs óvodája, valamint a helyi általános iskola is csatlakozott ahhoz az Európai Mézes Reggeli kezdeményezéshez, amelynek elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait.

Gyuricza Ferenc

A gyerekek számára mézkóstolási lehetőséget is biztosítottak a program lebonyolítói Fotó: Zalaszentbalázsi önkormányzat

Minderről Hencsai Margit polgármester tájékoztatta lapunkat, hozzátéve, hogy a fenti cél mellett szándékukban állt még a méhészet jelentőségének megismertetése a gyerekekkel, valamint arra is rá kívánták irányítani a figyelmüket, hogy a méheknek milyen nélkülözhetetlen szerepük van az élet fenntartásában. 

- Miután én magam is méhészkedem, önkormányzatunk is örömmel állt a kezdeményezés mellé – folytatta a polgármester. – A programba a második és a negyedik osztályos diákokat, valamint az óvodásokat, azaz összesen több, mint 80 gyereket vontuk be. Először levetítettük nekik a Méhecskék csodálatos világa című ismeretterjesztő filmet, majd a gyerekekkel a mézelő növényekről, a mézről és méhészeti termékekről, a méhek életéről, a beporzás szükségességéről beszélgettünk. Kérdéseikből érezhető volt, hogy a látott film felkeltette érdeklődésüket, nagyon sokat és okosan kérdeztek. 

Lászlóné Csizmadia Éva kistermelő, a program lebonyolítója mindezt azzal egészítette ki, hogy méz kóstolására is lehetőségük nyílt a gyerekeknek a találkozó során, de a virágporral és a lépesmézzel is megismerkedhettek. A résztvevőket meg is ajándékozták, a gyerekek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jóvoltából a mézfogyasztást népszerűsítő kis mézes tasakokat, illetve az önkormányzat által biztosított Méhes-mézes kifestőt és könyvjelzőt vehették át. Lászlőné Csizmadia Éva azt is hozzátette: a programot a jövőben szeretnék még inkább kiterjeszteni, legközelebb már a teljes alsó tagozatot bevonják abba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában