KSH

2023.10.14. 13:45

Zalában a bérek az országos átlag alattiak, a munkanélküliségi ráta 4 százalékos

Az idei év 2. negyedévében az előző évihez képest a foglalkoztatás – főképp az elsődleges munkaerőpiac élénkülése és a külföldi munkavállalás növekedése miatt – tovább bővült. Emelkedett a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is. A keresetek vásárlóereje a magas infláció miatt visszaesett, közölte a KSH.

Szabó Judit

Zalában a bruttó átlagkereset 454 ezer forint

Forrás: pexels.com

A 15-74 évesek munkanélküliségi rátája Zalában az országos átlagot (3,9%) kismértékben meghaladja, 4 százalékos. Az országban a legnagyobb munkanélküliség Somogyban van, a ráta 8,8 százalékos.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2023 második negyedévében elérte az 567.600 forintot, ez nominálisan 16,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jelentős bérnövekedés ellenére ugyanakkor a reálkeresetek – az infláció csökkenésével párhuzamosan lassuló ütemben –, a II. negyedévben összességében 4,4%-kal mérséklődtek, írta elemzésében a KSH. A vizsgált időszakban továbbra is a pénzügyi szolgáltatás volt a legjobban fizető nemzetgazdasági ág, a vállalkozói szektoron belül pedig az energiaiparban volt a legmagasabb az átlagkereset, nagysága – alig elmaradva a pénzügyi szolgáltatás ágtól – megközelítette az 1 millió forintot. Az ipar mindegyik ágazatában 20% körül nőttek a bérek, az energiaiparban 28,8%-os kiemelkedő keresetnövekedést mért a KSH.

Zalában a bruttó átlagkereset változatlanul az országos átlag alatti: a második negyedévben 454 ezer forint volt. Ugyanez  Vasban például 522 ezer forint, Somogyban 457 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében 619 ezer, Veszprémben 511 ezer forint.

Részletes adatok:

https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/munkaeropiaci-folyamatok-2023-ii-negyedev/index.html#nttamunkanlklisg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában