Családi házból közösségi komplexum

2023.10.08. 15:30

Többfunkciós közösségi házat alakítottak ki Petrikeresztúron

Agora típusú központnak nevezte a mintegy 350 fős Petrikeresztúr polgármestere, Borvári Lili azt a közösségi komplexumot, melynek része a szombaton újonnan átadott közösségi ház is. A családi házból kialakított épületnek – amelynek avatóünnepségét a község szüreti programja keretében tartották – több funkciót is szánt a település önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

Vigh László, Borvári Lili és Pálfi Tibor alpolgármester a közösségi ház átadóján Fotó: Gyuricza Ferenc

Itt kapott helyet a házi orvosi rendelő, ide költöztetik át a falu több ezer kötetes könyvtárát, emellett közösségi térként a civil szervezetek bázisa és oktatóközpontja szintén ez az épület lesz a jövőben.  

- Hiába van egy jó ötlet, megfelelő anyagi forrás és egy tettre kész, a közösségért tenni akaró csapat nélkül minden elképzelés álom maradna – utalt arra Borvári Lili, hogy a közösségi ház kialakításához saját erő mellett pályázati támogatást is sikerült igénybe venniük. A faluház melletti kis családi házat és a hozzá tartozó körülbelül egy hektáros területet ugyanis önerőből vásárolták meg, ám az épület belső átalakításához és felújításához a Magyar Falu Program 10,6 millió forinttal járult hozzá.    

- Ehhez a támogatáshoz szintén jelentős összeget tett még hozzá az önkormányzatunk, hiszen az volt a célunk, hogy a falu közössége sokrétűen tudja az új közösségi házat használni – tette még hozzá a polgármester. 

Az épület átadóján Vigh László, a térség országgyűlési képviselője mondott avatóbeszédet. Szólt arról, hogy a Magyar Falu Program eddigi eltelt négy esztendeje alatt „hihetetlen mennyiségű” utat, járdát, épületet újítottak fel, de a program tovább folytatódik. A tervük az, hogy tíz év alatt a hazai falvakban valamennyi olyan közintézményt, utat és járdát felújítsanak állami támogatással, amit fontosnak tart a helyi közösség, így a petrikeresztúri közösségi ház külső felújításához is ígért jövőbeni támogatást. A helyi önkormányzat kezdeményezését azért is jónak tartotta, mert a sok vidéki kultúrházzal szemben itt olyan, a település lélekszámának megfelelő, ideális méretű közösségi teret alakítottak ki, amelynek költséghatékony felfűtése az energiaválságos időszakban sem jelenthet nagy terhet az önkormányzat számára.  

Petrikeresztúron szombaton emellett offroad túrát, gyermekprogramokat és kulturális bemutatókat magába foglaló szüreti rendezvényt tartottak, ami az Aranyló Göcsej térségi rendezvénysorozatához kapcsolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában