Szakmai találkozó

2023.10.10. 14:30

Tapasztalatcsere a szőlő fitoplazmás megbetegedéséről

Közel tízéves baráti kapcsolat köti össze a nagyradai és a zalalövői borászokat. Általában évi két alkalommal találkoznak egymással, felváltva a két településen. Ezúttal Zalalövő volt a szakmai találkozó helyszíne.

Gyuricza Ferenc

A nagyradai borászok a zalalövői vendéglátóikkal Fotó: Gyuricza Ferenc

A nagyradai borászokat Galambos László, a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület korábbi elnöke látta vendégül, aki annak idején egyik kezdeményezője volt a kapcsolatfelvételnek. A Csütörtök-hegyen található pincéje volt a program kiindulópontja, innen indultak közösen megtekinteni a Borosán-völgy nevet viselő búcsújáró helyet, aminek ugyan nincs köze a szőlőműveléshez és borászathoz, de miután a nagyradaiak még sosem jártak ott, a házigazdák javasolták megtekinteni. 

- Ez egy szakmai tartalommal is megtöltött baráti találkozó – foglalta össze Galambos László. – Borkostolóval, birtokszemlével, településlátogatással, valamint tapasztalatcserével, tehát az adott időszak aktuális problémáinak az átbeszélésével. Jelenleg a legnagyobb gondot a szőlő fitoplazma megbetegedése jelenti, erről beszélgettünk. Nekünk az a meglátásunk, hogy a betegség inkább az illatosabb fajtákat támadja meg, például az errefelé gyakran előforduló zweigeltet, a direkttermő noah, ami szintén illatos szőlőfajta pedig néhány év alatt szinte teljesen kipusztult miatta ezekről a dombhátakról.     

A nagyradai borászok vezetője, Kovács Ottó hozzátette, hogy a fitoplazma még a rettegett hírű filoxéra fertőzésnél is veszélyesebbnek tűnik. Arra ugyanis találtak megoldást az oltványokkal, ám a fitoplazmának, vagyis az amerikai kabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság megbetegedésnek a jelenlegi tudásunk szerint nincs hatékony ellenszere.  

- A látogatásunknak persze vannak kellemesebb témái is, bennünket mindig lenyűgöz az itteni táj, és az a kisbirtokos szerkezet, ami Zalalövő térségét jellemzi – folytatta Kovács Ottó. – Általában telente szoktunk jönni, így most teljesen más arcát mutatja a vidék, mint a korábbi látogatásaink során, ez még érdekesebbé teszi a látogatásunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában