Vándorkiállítás Nagykanizsán

2023.10.02. 17:30

Neumann jó példakép lehet

A nagykanizsai Batthyány-gimnáziumban hétfőn ünnepélyes keretek között nyílt meg és egy hétig látogatható a Neumann 120 vándorkiállítás. Ezt követően indult az intézményben a Neumann-hét, mely több ingyenes előadást kínál az érdeklődőknek.

Benedek Bálint

A Neumann 120 kiállítás megnyitójának résztvevői, balról Balogh László, prof. dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető tanár, Erdősné dr. Németh Ágnes, Képes Gábor, a kiállítás kurátora, informatikatörténész és Györek László

Fotó: Gergely Szilárd

A Batthyány-gimnázium és Batthyány Középiskoláért Alapítvány rendezvényén Györek László igazgató köszöntötte a vendégeket, valamint az érdeklődő diákokat. Beszédében örömét fejezte ki, hogy Neumann születésének 120. évfordulóján a Neumann Társaság egy ilyen kivételes tárlattal készült, melyből megismerhető a neumanni örökség. A hét további programjairól szólva hozzátette: október 3-án (kedd) 14 órakor Szakacsits Szabolcs, a Tuxera alapítója, elnöke Batthyánytól Neumannon át a csillagokig című előadását lehet meghallgatni. 16 órától dr. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója A csillagászat 21. századi forradalmai: nagy adatok a kozmosz kutatásban című prezentációját adja elő. A folytatásban, október 4-én (szerda) 10 órától elsőként a fővárosi ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének egyetemi docense, dr. Gulyás László Mi az a MI? címmel tart előadást. Őt 12 órától B. Békési Beáta, a Matek Oázis alapító tulajdonosa, matematika-fizika szakos tanár követi, aki Internet a tanulásban: áldás vagy átok? című előadását tartja meg. A sort 13 órától Piriti János, a Batthyány-gimnázium matematika-fizika szakos tanárának Neumann, fizika, történelem című bemutatója zárja.

Fotó: Gergely Szilárd

A rendezvényt Balogh László polgármester, matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár nyitotta meg. 

- Nagykanizsa iskola- és tehetségbarát város, ezért külön öröm, hogy egy ilyen kiváló kiállítás látható október 6-ig a gimnázium kisaulájában - mondta. - A tárlaton tiszteleghetünk Neumann János nem feledhető emlékezete előtt. A 120 éve született zseni, az egyik legnagyobb máig ható tudós az atomfizikától a számítógépek elméletéig megkerülhetetlen kutatásokat végzett. Az ő példáját érdemes követni, hiszen hazánk jövője a fiatal tehetségekben rejlik.

Fotó: Gergely Szilárd

Szintén a példakövetés fontosságára hívta fel a figyelmet a nagykanizsai Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozó alelnöke. Elmondta: a Neumann nevét viselő középiskolák után elsőként a Batthyány-gimnázium diákjai láthatják a kivételes tárlatot és élvezhetik az előadások sorát.

- Az informatika órán tanultak mellett a fiatalok nem sok információval rendelkeznek Neumannról - folytatta. - Ez a kiállítás is azért fontos, mert szükségünk van példaképekre, úttörőkre, azokra, akikre felnézhetünk. Legyenek azok múltbéli tudósok, vagy a jelenben élők. A tárlat tömény információanyagot ad át, de péntekig megéri elmélyülni benne, hiszen a mai fiatalokhoz szól.

Fotó: Gergely Szilárd

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában