Ünnepi megemlékezés a lendvai zsinagógában

2023.10.24. 16:38

Nem tűrték tovább a zsarnoki megszállást

Bár a szlovéniai magyarság közvetlenül nem volt érintett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiben, a Muravidéken sem feledkeztek meg a 67 esztendeje történtekről. Hétfőn este a lendvai zsinagógában tartottak ünnepi megemlékezést.

Gyuricza Ferenc

Pelsőczy László (balról) és Tolcsvay Béla a lendvai megemlékezésen

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által szervezett program szónoka előbbi szervezet elnöke, Orbán Dusán volt. Beszédében többek közt úgy fogalmazott: 1956. október 23-án betelt a pohár, s Magyarország nem volt hajlandó tovább tűrni a szovjet zsarnoki megszállást, az ország kizsákmányolását, valamint utolsó cseppként a békés tömeg ellen fegyverhasználatot parancsolt pártelvtársak esztelenségét.  

Az elnök megemlékezett arról is, hogy a magyarság elmúlt több mint ezer éve egybefüggő küzdelmek sora, amit gyakran annak érdekében vívtunk, hogy nemzetünk érdeke és keresztény elveken alapuló értékrendje egy szabad országban érvényesüljön. Ebbe a sorba illeszkedik 1956 is, hiszen a zsarnoki rendszer ellen fellázadó hazafiak akkor is egy független államért, a Szent István által megteremtett hazáért szálltak szembe a szovjet tankokkal.  

- Tisztelettel emlékezünk mindazokra, akik vállalták ezt a harcot – hangsúlyozta Orbán Dusán. – Az ÁVH táboraiban raboskodókra, a menekültekre, mindenkire, aki a forradalom megtorlásakor hazáját vagy életét vesztette. 

A rendezvény a Szép szerelmem, Magyarország című verses-zenés ünnepi összeállítással folytatódott, amelyben a Kossuth-díjas zeneszerző-énekes, Tolcsvay Béla, valamint Pelsőczy László színművész, az István, a király című rockopera eredeti bemutatójának címszereplője működött közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában