A forradalom szikrája ott volt a szívekben

2023.10.24. 12:00

Lentiben is megemlékeztek 1956-ról

Hétfőn este emlékeztek meg Lentiben az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepség koszorúzással kezdődött az 56-os emlékműnél, majd a művelődési központban folytatódott beszéddel, műsorral.

Korosa Titanilla

Az emlékműnél (b-j) Horváth László, Vatali Ferenc önkormányzati képviselő és Drávecz Gyula alpolgármester koszorúzott

Fotó: Korosa Titanilla

Emlékezőbeszédet Horváth László polgármester mondott.

- Ezen a nemzeti ünnepen fontos, hogy tisztán lássunk, számot vessünk múltunkkal és továbbadjuk utódainknak – kezdte Horváth László. - De mire és kikre is emlékezünk ma? Az összefogásra, az együttes cselekvésre, a nagyszerű napokra, mikor a népnek sikerült leráznia magáról a hazug diktatúrát, amely kirabolta az embereket és sanyargatta az országot. És azokra, akiket megfigyeltek, kihallgattak, lehallgattak, ütlegeltek, meghurcoltak, állásaikból kirúgtak, foglalkozásuktól eltiltottak és akik együtt fordultak szembe a totalitárius önkénnyel, az embereket legázoló ÁVH-s terrorgépezettel. Azért, hogy kitörhessenek reménytelenül fojtogató helyzetükből és távozásra kényszerítsék a „nagy testvért”, amely a kommunista diktatúra hívására a forradalom fényét november 4-én brutálisan kioltotta.

Horváth László mondott beszédet
Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester beszélt a forradalom okairól, összetevőiről is, melyek képesek voltak megdönteni, legalábbis átmenetileg a hatalmas és megtörhetetlennek tűnő zsarnoki hatalmat.

- A forradalomhoz a kommunista terror, a szovjet mintára működő állam, a besúgórendszer, a kitelepítések, a beszolgáltatások, a padláslesöprések, a letartóztatások, a korlátlan rendőri és államvédelmi hatalom és az erőszak vezetett - folytatta. - Az emberek közt félelem és rettegés uralkodott, a szovjet birodalom zsarnoksága, Rákosi, Gerő és társai kegyetlenkedése és végül a tüntető tömegbe lövetés volt, ami a békés felvonulókból fegyvert ragadó forradalmárokat kovácsolt. A forradalom szikrája ott volt a szívekben, csak egy fuvallat kellett, hogy lángra kapjon.

Horváth László megemlékezett a lenti eseményekről és az abban részt vett helyiekről is, kiknek emléktáblája előtt tisztelegnek minden évben.

Az ünnepségen verset szavalt Toplak Tamara, a Főnix Színház pedig Az angyalok nem sírnak – játék az élettel 1956 emlékére című darabját mutatta be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában