Kiállítás

2023.10.30. 15:56

Kulcsár Piroska életműve

A valamikori Jugoszláviához tartozó muravidéki Szentlászlón született, ám művészete a ma már önálló Horvátországban található Csáktornyán teljesedett ki a 92. évében járó Kulcsár Piroska festőnek, akinek képeiből pénteken este nyílt kiállítás Lendván.

Gyuricza Ferenc

Baumgartner Dubravko (balról), Masa Hrustek Sobocan és Franz Obal Kulcsár Piroska egyik legismertebb alkotása előtt Fotó: Gyuricza Ferenc

A zsinagógában látható tárlat akár retrospektív jellegűnek is tekinthető, hiszen az a képzőművész teljes életpályáját átfogja. Bemutatja alkotói ciklusait, de az általa alkalmazott technikák sokszínűségét is felvillantja. Minderről Franc Obal muraszombati művészettörténész beszélt Kulcsár Piroska képeinek bemutatása során.  

- Kulcsár Piroska a Zágrábi Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát 1958-ban, Jarolim Mise professzor tanítványaként – mondta a művészettörténész. – Ezt követően visszatért Csáktornyára, ahol általános és középiskolában oktatott képzőművészetet, illetve az ottani galériában kurátorként is dolgozott, miközben folyamatosan alkotott. Művészi kifejezőképessége rendkívül plasztikus, voluminózus és tónusértékekkel is gazdagon kiépített. Az egységes síkot több térbeli mezővé bontja, így jelöli ki az utat az analitikus geometrizálás értelmében alkotott tárgyfeldolgozáshoz.  

A muravidéki származású festő tárlata a Galéria-Múzeum és a csáktornyai Muravidéki Múzeum együttműködésének köszönhetően látható Lendván. A megnyitón ezen intézmények igazgatói – Baumgartner Dubravko és Masa Hrustek Sobocan – is szóltak a jelenlévőkhöz. Elmondták: az 1932. február 10-én a muravidéki dombvidék egyik legszebb falujában, Szentlászlón született, majd családjával hamarosan Lendvára, onnan pedig Csáktornyára költözött Kulcsár Piroska művészetét mind Szlovéniában, mind Horvátországban nagyra értékelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában